Boli

Solutii de tratament pentru fisurile anale

Solutii de tratament pentru fisurile anale

Cazurile de fisuri anale pot fi extrem de inconfortabile si dureroase, dar se vindeca de la sine intr-un termen cuprins intre 4 si 6 saptamani in conditiile in care anumite recomandari sunt respectate strict.

Conform statisticilor, cei mai multi pacienti aleg sa se trateze acasa, neprezentandu-se la medic. Se urmeaza in general sfaturi disponibile pe site-uri de specialitate precum HemoroiziStop.ro, sfaturi ce se confunda adesea cu solutiile de tratament pentru cazurile de hemoroizi. Diferenta este aceea ca fisurile anale sunt mult mai dureroase decat hemoroizii interni cu care se pot confunda si dureaza mai mult pana la vindecare.

Fisurile anale se impart in doua categorii:

1. Fisuri anale acute – acestea se vindeca intr-o perioada de pana la 6 saptamani, iar durerea din timpul scaunului dispare dupa doar cateva zile de tratament.

2. Fisuri anale cornice – acestea sunt cazurile de termen lung care cer adesea interventia medicului si care nu se vindeca sau nu se amelioreaza de la sine in termenul de 6 saptamani.

Optiuni de tratament

Fisurile acute pot fi tratate cu solutii similare celor adoptate in cazurile crizelor de hemoroizi:

  • bai calde de cate 20 de minute, de 2-3 ori pe zi.
  • introducerea fluidelor (cel putin 1.5 litri) si fibrelor (intre 20 si 30 de grame) in dieta.
  • folosirea laxativelor speciale pentru a ameliora simptomele dureroase. Medicul trebuie consultat in legatura cu perioada in care laxativele pot fi folosite in siguranta.

Aceste tipuri de tratament acasa pentru cazurile in care apar fisuri anale functioneaza pe termen scurt, iar recomandarea medicului este ca, in cazul in care nu se vede o ameliorare a simptomelor in primele cateva zile, sa se treaca la alte solutii.

Produse disponibile in farmacii

Majoritatea produselor pentru tratament sunt disponibile fara reteta si actioneaza rapid in calmarea simptomelor dureroase.

Produsele de tip crema sau unguent vin cu un aplicator atasat, dar pot fi aplicate si direct de catre pacient, cu mana libera. Inainte de aplicare se recomanda folosirea manusilor de unica folosinta sau, in lipsa manusilor chirurgicale, dezinfectarea atenta a mainilor inainte si dupa aplicare. Produsele pentru tratarea fisurilor anale pot provoca migrene sau tensiune scazuta, de aceea se recomanda ca produsul sa nu ramana pe pielea mainilor de unde poate fi absorbit, crescand riscul de efecte adverse.

Operatie

Atunci cand produsele farmaceutice si tratamentele conventionale dau gres, este posibil sa fie nevoie de operatie pentru a trata fisurile anale. Aceste operatii sunt minimum invazive si dau rezultate pe termen lung.

Related posts
Boli

Informatii generale despre hemoroizi si cum sa ii tratam

Boli

De ce nu dormim bine? Insomnia.

Boli

Ce este cataracta?

Boli

Ce nu stiai despre miopie

Sign up for our Newsletter and
stay informed