Boli

Ce nu stiai despre miopie

Miopia este cauza celor mai des intalnite efecte de vedere, fiind o consecinta a faptului ca imaginea se formeaza inaintea retinei si nu pe retina, asa cum ar fi normal. In concluzie, miopii vad bine la apropiere, dar nu la fel de bine la distanta.

Clasificarea miopiei

Miopia poate fi clasificata dupa mai multe criterii, intre care se numara valoarea dioptrica, etiopatogenia si gradul de alterare a globului ocular.

In functie de valoarea dioptrica intalnim:

  • miopie mica pana la 3 doptrii;
  • miopie medie intre 4 si 6 dioptrii;
  • miopie mare peste 6 dioptrii.

In functie de etiopatogenie (cauzele si mecanismele unei boli) avem:

  • miopie axiala;
  • miopie de curbura;
  • miopie de indice.

In functie de gradul de alterare a structurilor globului ocular apare:

  • miopia simpla;
  • miopia patologica;
  • miopia maligna.

Frecventa miopiei variaza cu varsta. La nastere cam 5% dintre copii sunt miopi (miopie congenitala), iar ajunsa la varsta adulta, 25-30% din populatie prezinta miopie, procent din care doar 3% miopie patologica. Ea progreseaza lent cu 1-2 dioptrii pana in jurul varstei de 25 ani cand, in general, se stabilizeaza.

Miopia simpla – miopia scolarului – apare in jurul varstei de 8-10 ani, in timp ce presbiopia apare mai tarziu sau deloc.

Ce nu stiai despre miopie?

1. Se poate mosteni

Daca parintii sunt miopi, este aproape sigur ca si copilul sa mosteneasca acest defect de vedere. In cazul in care doar unul dintre adulti sufera de miopie, probabilitatea ca urmasii sa aiba aceasta afectiune este si mai mare.

2. Dezlipirea de retina este un risc al miopilor

Miopia aduce cu sine un risc crescut de dezlipire de retina, la fel ca si diabetul, leziunile oculare sau interventiile chirurgicale pentru tratarea cataractei. In cazul unei astfel de imprejurari, daca dezlipirea nu este suturata intr-un interval de la 24 la 72 de ore, se poate produce pierderea permanenta a vederii. Daca atunci cand inchizi ochii si apesi cu degetele pe pleoapte vezi „stelute verzi” plutind in campul tau vizual, este foarte posibil sa ai o dezlipire de retina.
Durerea nu este asociata cu desprinderea de retina!

3. Nasterea prin cezariana, recomandata mioapelor

Structura ochiului miop este una mult mai sensibila decat cea a unui ochi sanatos. Femeilor insarcinate ce sufera de miopie medie si mare le este recomandat sa evite eforturile fizice mari, intre care se numara si momentul expulziei fatului. Datorita fortatii se poate produce o dezlipire de retina.

4. Copiii prematuri sunt predispusi la miopie

Nasterea prematura creste riscul de dezvoltare a miopiei – miopie secundara – la copii. Aceasta afectiune este mai frecventa in cazul prematurilor care au primit terapie cu oxigen imediat dupa ce s-au nascut. Totodata, creste si riscul de dezlipire de retina pentru noul-nascut.

Related posts
Boli

Informatii generale despre hemoroizi si cum sa ii tratam

Boli

De ce nu dormim bine? Insomnia.

Boli

Ce este cataracta?

Boli

Genu varum

Sign up for our Newsletter and
stay informed