Boli

Genu varum

Genu varum sau picioare “in paranteza” este o afectiune de structura a piciorului care consta in deviatia/indoirea piciorului catre interiorul axei membrului inferior, cu proeminenta genunchiului in afara. Aceasta anomalie de pozitie, numita si genu varum fiziologic, este prezenta si normala la nou nascuti si la copii pana in optsprezece luni, insa ea deja devine problematica la copii care depasesc aceasta varsta, unde vorbim deja de un genu varum patologic.

In cazul genu varum fiziologic, aproape intodeauna este bilateral si odata ce copilul incepe sa stea in picioare, aceasta afectiune se corecteaza datorita evolutiei/cresterii copilului. Genu varum patologic poate aparea pe fondul unor probleme precum boala Blount, rahitism, anomalii scheletice, tumori si infectii, boli reumatologice, afectiuni renale si altele. Diagnosticarea este extrem de simpla, fie prin examinare si observatie directa si masuratori speciale (goniometru) efectuate la nivelul picioarelor, prin observarea modului de a merge sau de a pasi, fie prin radiografie.

Totodata, pentru o cat mai buna diagnosticare si pentru un tablou complet al posibilelor cauze este necesar un scurt istoric al aparitiei acestei afectiuni si in familie. Fiind asimptomatica, este foarte importanta urmarirea cu atentie a acestei afectiuni deoarece exista cazuri in care in afara aspectului de deformare/indoire, datorita presiunii foarte mare exercitate poate conduce la artrita. De asemenea, trebuie mentionat faptul ca exista cazuri in care aceasta afectiune (genu varum patologic) se poate corecta odata cu cresterea oaselor.
In functie de etiologia genu varum se poate opta pentru tratament; in cazurile in care apare pe fondul bolii Blount, cu deformare vizibila dedesubtul genunchiului, se pot purta proteze de picior (doar in cazul copiilor pana in doi ani, apoi necesitand interventii chirurgicale de cosmetizare) sau se poate aplica un tratament chirurgical de indreptare, iar in cazul aparitiei pe fondul rahitismului se aplica un tratament medicamentos pentru asigurarea necesarului de vitamina D.

Indiferent de natura acestei afectiuni, atat in primii ani de viata, copilarie, adolescenta si maturitate, trebuie urmarita cu atentie evolutia curburii sau a curbarilor, si mai mult decat atat, trebuie cautata cu foarte mare grija cauza acestei afectiuni, fondul fiind unul destul de diversificat. De asemenea, diagnosticarea trebuie facuta cu precizie, iar cazurile de genu varum fiziologic trebuie indeaproape urmarite, atat de doctorul specialist cat si de parinti.

Related posts
Boli

Informatii generale despre hemoroizi si cum sa ii tratam

Boli

De ce nu dormim bine? Insomnia.

Boli

Ce este cataracta?

Boli

Ce nu stiai despre miopie

Sign up for our Newsletter and
stay informed