Radicalii liberi au devenit in ultimul deceniu vedetele negative ale vietii medicale. Teoria actiunii acestora ne indica faptul ca imbatranirea este generata de catre degradarile succesive ale moleculei de ADN pe care le produc atacurile repetate ale radicalilor liberi.
Cum apar radicalii liberi?
Lumina solara in exces, radiatiile ionizante, stresul emotional, aerul poluat, medicamentele de sinteza, fumatul sau chiar sursele existente in bucatariile noastre, precum recipientele de aluminiu, uleiurile vegetale hidrogenate si alimentele cu aditivi pot determina producerea unor cantitati uriase de radicali liberi in corp. Organismele vii pot chiar stimula producerea unor radicali liberi pentru a combate anumiti agenti patogeni (bacterii) sau pentru neutralizarea unor substante cu efect nociv. Atunci cand, insa, indiferent de cauze, productia de radicali liberi scapa de sub control si devine excesiva, ne aflam in fata asa-numitului stres oxidativ.
Actiunea nociva a radicalilor liberi poate fi contracarata cu ajutorul antioxidantilor. Totul e sa stim care antioxidant se adreseaza problemei care ne afecteaza sau pe care vrem sa o evitam!
Ce sunt antioxidantii? Cum ne ajuta resveratrolul din vinul rosu?
Antioxidantii sunt substante chimice care neutralizeaza efectele radicalilor liberi si apara organismul de bacterii. Ei sunt produsi in mod natural de plante pentru a se proteja de anumiti factori agresori.
Studiile evidentiaza faptul ca o dieta bogata in antioxidanti este corelata cu reducerea incidentei bolilor cardiovasculare si cu cresterea longevitatii chiar si in cazul populatiilor care au un consum crescut de grasimi. De exemplu, multi dintre francezi, desi duc o viata sedentara si au o dieta bogata in grasimi animale, sunt caracterizati printr-o incidenta redusa a maladiilor cardiovasculare. Motivul? Consumul crescut de vin rosu, bogat in polifenoli.
Polifenolii sunt antioxidanti naturali cu importante proprietati antivirale, antibacteriene, antiinflamatorii si vasodilatatoare. Dintre acestia, resveratrolul este o substanta antioxidanta produsa in mod natural de numeroase plante. El a fost mentionat pentru prima data in literatura de specialitate in anul 1972. In 1992 a fost identificat ca si component al vinului de struguri, in special al vinului rosu. In plus, el se regaseste in cantitati importante si in radacina de troscot gigant japonez (Polygonum cuspidatum).
Resveratrolul capteaza si neutralizeaza radicalii liberi din organism, incetineste semnificativ procesul de dezvoltare al celulelor maligne, mentine fermitatea si elasticitatea pielii si ii impiedica imbatranirea prematura. Numeroase studii in vitro sau teste efectuate pe animale de laborator au aratat beneficiile terapeutice ale resveratrolului in bolile coronariene, hepatice, neurologice si cardiovasculare, dar si in diferitele forme de cancer.
Tot testele de laborator au dovedit efectul preventiv al resveratrolului asupra imbatranirii celulare, studiile aratand ca adaosul de resveratrol in dieta zilnica a unor specii a determinat prelungirea duratei de viata a acestora. Aceasta crestere a duratei de viata este similara cu efectul de favorizare a longevitatii evidentiat in cazul dietelor hipocalorice. Astfel, s-a observat ca resveratrolul amelioreaza tulburarile metabolice asociate diabetului zaharat si obezitatii, crescand sensibilitatea la insulina, reducand acumularea lipidelor la nivel hepatic, intensificand oxidarea acizilor grasi si reducand sinteza colesterolului.