Auto

Anvelope de iarna – lucruri pe care trebuie sa le stii

Temperaturile scad din ce in ce mai mult, se anunta din nou cod galben de ninsori si autoritatile avertizeaza soferii sa se gandeasca la siguranta si sa-si echipeze autoturismele cu cauciucuri corespunzatoare.

Specialistii recomanda cauciurile de iarna in detrimentul celor all season pentru soferii care conduc in conditii de polei, zapada si temperaturi foarte scazute.

Cand temperaturile scad sub 7c compozitia chimica a materialului din care sunt realizate pneurile all season se schimba complet, fapt ce duce la intarirea cauciucului si la o adeverenta scazuta. Cauciucurile de iarna insa sunt fabricate dintr-un material mai moale care rezista foarte bine in conditii de inghet permitand pastrarea caracteristicilor initiale.

Soferii sunt obligati sa aiba anvelope de iarna

In Romania soferii sunt obligatii prin lege sa-si echipeze masina cu anvelope de iarna in conditii de gheata, polei si ninsori indiferent de data calendaristica. Soferii care nu respecta acesta prevedere risca amenzi cuprinse intre 2.500 lei si 4.000 lei si retinerea certificatului de inmatriculare a masinii.

Sunt acceptate pneurile care au simbolurile “M+S”, “M.S”, “MS” sau “M&S”. “M” reprezinta initiala pentru “mud” – noroi, iar “S” este initiala pentru cuvantul provenit din limba engleza “snow” – zapada.

Daca ai ales anvelope all season trebuie sa stii ca acestea trebuie sa aiba aceleasi marcaj ca si in cazul celor de iarna.

Sfaturi pentru instalarea cauciucurilor de iarna

  1. Foloseste cauciucuri de iarna pe toate rotile. Acest lucru te ajuta sa franezi mai rapid in conditii de gheata si polei, fiind create special pentru astfel de conditii. Daca montezi numai doua anvelope fie pe fata sau spate si lasi doua anvelope de vara, masina va aluneca si creste riscul de accident.
  2. Asigura-te ca pneurile sunt montate in directia corecta. Acestea sunt facute sa se invarta intr-o singura directie, urmareste directia sagetii desenata pe marginea cauciucului sau apeleaza la un service specializat.
  3. Verifica presiunea anvelopelor. Cu cat temperatura scade cu atat presiunea este mai joasa. Se recomanda verificarea presiunii cel putin o data pe luna, mai ales daca masina a stat afara in frig.
  4. Brand-ul conteaza! Sunt o multime de companii care produc cauciucuri, incearca insa sa gasesti pareri de la alti soferi care le-au folosit si sa alegi in cunostiinta de cauza. Cei mai cunoscuti producatori de anvelope sunt: Pirelli, Continetal, Michelin, Nokian, Goodyear si Dunlop.

Inainte de a scoate masina din parcare intr-o zi friguroasa asigura-te ca este echipata corespunzator, siguranta ta si a celor din jurul tau este importanta.

Related posts
Auto

Ce probleme apar la mașini cel mai des iarna?

AutoAuto-Moto si transporturi

Top 3 sfaturi de care trebuie sa tii cont, ca sa nu fii inselat atunci cand inchiriezi o masina

AutoAuto-Moto si transporturi

Audi, BMW, Mercedes-Benz, Volkswagen si Ford - cele mai vandute masini sh din Germania

Auto

Sfaturi pentru a promova mai usor examenul auto

Sign up for our Newsletter and
stay informed