Daca vrei sa mentii sanatatea gingiilor si a dintilor tai, este foarte important sa mergi la dentist cel putin o data la fiecare 6 luni.
Ce se intampla la o vizita la dentist?
Exista practic 2 parti incluse intr-o vizita la dentist. Prima este cea de control iar a doua cea de curatare, in cazul in care in prima parte nu a fost descoperita nici o problema semnificativa.
Controlul
Gaseste o clinica stomatologica Bucuresti moderna si programeaza-ti o vizita la dentist. Aici ti se va verifica dantura pentru a vedea daca exista vreo urma de placa sau tartru. Placa este un strat clar si lipicios de bacterii. In cazul in care aceastra nu este eliminata, ea se poate intari si va deveni tartru. Nu puteti elimina tartrul cu periajul sau cu folosirea atei dentare. In cazul in care aveti placa si tartru pe dinti, ele pot provoca boli orale.
Dupa ce termina cu dintii, dentistul va incepe verificarea gingiilor. Acest lucru se va face cu un instrument special pentru a masura spatiile dintre dinti si gingii. Acest instrument este prezent in majoritatea clinicilor de stomatologie Bucuresti moderne. In cazul in care giniile sunt sanatoare, spatiile acestea vor fi superficiale. Spatiile pot deveni mai profunde in cazul in o persoana sufera de afectiuni gingivale.
Verificarea trebuie sa includa si limba, gatul, fata, capul si gatul pacientului. Acest aspect este important deoarece dentistul va cauta semne de probleme, precum umflaturi sau cancer.
Curatarea
Periajul si folosirea atei dentare ajuta in curatarea placii de pe dinti, insa tartrul nu se poate elimina acasa. Pe durata procesului de curatare, dentistul va folosi instrumente speciale pentru a elimina tartrul. Aceastra practica se numeste scalare. Dupa ce dentistul a terminat de curatat dintii, acesta va trece la procesul de polisare. In majoritatea cazurilor, o pasta de nisip este folosita in acest proces. Aceasta pasta ajuta in eliminarea oricarui tip de pata de pe suprafata dintilor.
Ultimul pas consta in folosirea atei dentare. Medicul dentist va folosi ata dentara pentru a asigura faptul ca zonele dintre dinti sunt curate. Ai grija de dintii si gingiile tale si intre vizitele regulate la dentist. Placa se formeaza intotdeauna, dar puteti scapa de ea prin periaj si folosirea atei dentare zilnic. Iata cate sfaturi pentru ingrijire orala la domiciliu, in scopul evitarii afectiunilor dentare:
- Pariaza-ti dintii cel putin de doua ori pe zi. Folositi o pasta de dinti care contine fluor.
- Folositi ata dentara cel putin de doua ori pe zi.
- Utilizati apa de gura pentru a elimina placa bacteriana. Acest lucru va asigura si o respiratie proaspata.