Auto

Conducerea unei masini autonome

Folosirea masinilor autonome, a aratat ca acestea nu stiu 100% cum sa reactioneze la orice situatie.  Cand asta se va intampla, aceasta va trebui sa anunte imediat conducatorul cum sa procedeze daca nu este atent. Masina autonoma se bazeaza pe faptul ca merge singura. Aceasta are montate camere de supraveghere care inregistreaza ce se petrece, atat in interiorul masinii, cat si in exteriorul acesteia si analizeaza traficul, existenta radarelor, distanta care trebuie parcursa. Tranzitia pe care masina autonoma o va face, va fi una completa, dar interesanta.

In aceasta situatie, fabricantii trebuie sa rezolve tot felul de situatii neprevazute. Una dintre cele mai importante caracteristici este modul in care masina comunica cu conducatorul: „Auzi, preia controlul masinii pentru ca nu stiu cum sa reactionez”. Aceasta este una dintre cele mai importante forme de comunicare pentru ca daca conducatorul doarme sau se uita la un serial sau doar nu este atent si nu da importanta la ceea ce se petrece in jurul sau. Cum te avertizeaza masina autonoma? Astazi, chiar si cea mai inteligenta masina autonoma nu este capabila sa gestioneze toate manevreme.

Statistic, o secunda, mai mult sau mai putin in rfezolvarea sarcinilor, un timp mare in cazul incare masina autonoma se deplaseaza cu 120 km/h in care sunt parcursi mai multi metri si pericolul este aproape. Schimbarea intre a nu verifica mail-ul si obligatia de a tine mainile pe volan si picioarele pe, pedale pentru a detine controlul asupra masinii autonome este un timp posibil care trebuie redus la minimum si prin urmare, inventatorii testeaza modalitatile prin care masina autonoma ne-ar putea comunica sa preluam controlul. Exista echipamente care vor face scaunul sa vibreze cand este un pericol, ecranele color care transmit semnale sonore si chiar sa se aprinda si sa se stinga luminile din din interiorul masinii autonome. Sigur, este ca masina autonoma sa utilizeze toate echipamentele pe care le detine pentru a anunta ca masina trebuie condusa cat mai repede. Important este sa anticipe pericolul si de aceea, utilizeaza vibratiile scaunului pentru a arata latura care necesita atentie maxima, cu glasul poate arata drumul si cu ajutorul ecranelor cu touchscreen poate afisa poze pentru a afla ce se intampla in exteriorul acesteia. Masina va cunoaste atunci cand ne aflam intr-o pozitie corecta in care sa detinem controlul , astfel in timp ce ne zice putem apropia scaunul pentru a ajunge la pedale si putem configura pozitia volanului pentru minimaliza timpul in preluarea sarcinilor.

O intrebare buna, este: „Cine va fi responsabil in cazul in care va avea loc accident si conducatorul nu are timp pentru preluarea controlului asupra masinii?”. Oamenii ar fi mai linistiti daca stiu ca in orice clipa , masina le poate comunica sa preia controlul.

Related posts
Auto

Ce probleme apar la mașini cel mai des iarna?

AutoAuto-Moto si transporturi

Top 3 sfaturi de care trebuie sa tii cont, ca sa nu fii inselat atunci cand inchiriezi o masina

AutoAuto-Moto si transporturi

Audi, BMW, Mercedes-Benz, Volkswagen si Ford - cele mai vandute masini sh din Germania

Auto

Sfaturi pentru a promova mai usor examenul auto

Sign up for our Newsletter and
stay informed