Medicina

Cum decurge o operatie de ruptura de menisc?

Ruptura de menisc poate fi de mai multe feluri, poate fi longitudinala: are traiect vertical si este paralela cu marginea periferica a meniscului, orizontala: este un plan de clivaj in mijlocul meniscului.Este frecventa in 1/3 posterioara a menicului intern si in 1/3 medie a celui lateral, oblica: cuprinde toata grosimea menscului de la centru la periferie, radiala: porneste de la centru spre periferie si are traiect perpendicular pe circumferinta, flap tear (in limba de clopot): ruptura radiala cu clivaj, complexa sau degenerativa.

Ruptura de menisc se trateaza prin meniscectomie (scoaterea meniscului) sau prin sutura, dar alegerea uneia dintre ele se ia introperator. Se foloseste o anestezie usoare, care nu afecteaza pacientul nici pe termen lung nici pe termen scurt, aceasta se numeste „anestezie epidurala”, iar singurele efecte secundare care pot aparea sunt cele de durere de cap si de spate, in urmatoarele zile. Tratamentul conservator prin imobilizare in orteza se aplica rupturilor longitudinale stabile (sub 1 cm) sau incomplete. Meniscectomia se aplica tuturor leziunilor care nu pot fi reparate (complexe, clivaj, degenerative, flap), cu amendamentul ca esentiala pentru functia si viitorul genunchiului este pastrarea marginii externe a meniscului. Tehnica chirurgicala este artroscopica, relativ simpla in prezent, minim invaziva, cu riscuri foarte mici, cu spitalizare de 24 de ore, recuperare rapida in 2-4 saptamani care presupune mers progresiv din a 2-a zi postoperatorie, fizio-kinetoterapie si tratament mendicamentos cu antialgice, antiinflamatoare si antibiotice pentru o perioada de 5-7 zile.

Interventia consta in introducerea la nivelul articulatiei, prin doua incizii minime de 2-3mm, unei camere de luat vederi si a unui instrumentar special, necesar manevrelor chirurgicale. In prezent meniscectomia prin artrotomie (incizie larga) este inadmisibila. In trecut se urmarea scoaterea meniscului in intregime, dar in prezent aceasta manevra este o greseala medicala, datorita riscului crescut de artroza. Repararea prin sutura este solutia ideala in tratamentul leziunii de menisc.

Related posts
MedicinaSanatate

Implante dentare: 5 lucruri pe care trebuie să le știi

MedicinaSanatate

Care sunt cele mai cautate si de calitate modele de aparate auditive de pe piata? Afla acum

Medicina

Ce este o artroscopie ?

Medicina

Cum protejeaza pielea organismul uman. Despre rolul barierei cutanate

Sign up for our Newsletter and
stay informed