Boli

De ce poate fi periculos varsatul de vant la copii?

Varicela sau varsatul de vant cum mai este cunoscut dupa denumirea populara, reprezinta una dintre cele mai des intalnite boli la copii, de aceea fiind numita si o boala a copilariei. Insa, desi foarte frecventa si aparent inofensiva, varicela poate cauza complicatii atat la copii cat si la adulti.

Ce este varicela?

Varicela este o boala infectioasa acuta produsa de virusul varicelo-zosterian si se manifesta prin aparitia unor mici bubite de culoare rosie care in scurt timp se maresc si se transforma in basicute cu lichid. In timp ce boala evolueaza, aceste bubite formeaza cruste, primul semn ca boala evolueaza spre vindecare. Copiii pot face intre 200 si 500 de astfel de bubite ce apar in valuri, in primele zile de la manifestarea bolii.

Care pot fi complicatiile varsatului de vant?

Varicela poate genera complicatii deosebite de grave. Conform datelor la nivel european din anul 2010 (rapoartele au fost realizate in baza informatiilor adunate din 10 tari) arata ca cele mai frecvente cazuri care au necesitat internarea s-au inregistrat la copii cu varsta cuprinsa intre 1 si 4 ani.

Printre cele mai dese complicatii ale varicelei se numara:

  • Pneumonia
  • Meningita
  • Encefalita
  • Cicatrici
  • Suprainfectarea bacteriana a bubitelor
  • Infectii ale urechii

Pentru tara noastra datele (Raportul de activitate al CNSCBT pentru anul 2011) releva ca au fost inregistrate 271 de pneumonii si 30 de encefalite – inflamatii ale creierului – cauzate de evolutia varicelei.

Din pacate nu exista un tratament pentru varicela si in principal se recomanda izolarea bolnavului ca urmare a faptului ca acest virus se transmite deosebit de usor atat pe calea aerului cat si prin contactul cu basicuta rupta a celui care prezinta simptomele varicelei.

O alta modalitate de a-l proteja pe cel mic de varsat de vant este vaccinul impotriva varicelei. Aceasta este folosita de mai bine de 20 de ani, cea mai reprezentativa experienta fiind cea din Statele Unite ale Americii.

Related posts
Boli

Informatii generale despre hemoroizi si cum sa ii tratam

Boli

De ce nu dormim bine? Insomnia.

Boli

Ce este cataracta?

Boli

Ce nu stiai despre miopie

Sign up for our Newsletter and
stay informed