Hemoroizii sunt vene umflate si inflamate in interiorul anusului si rectului. Hemoroizii pot rezulta in timpul tranzitului intestinal sau in timpul sarcinii datorita presiunii crescute asupra acestor vene. Venele se pot umfla in interiorul canalului anal, formandu-se astfel hemoroizi interni, sau se pot dezvolta hemoroizi externi sub pielea din jurul anusului.
Hemoroizii sunt afectiuni comune. Aproximativ jumatate din adultii cu varsta de 50 de ani, au de-a face cu mancarime, disconfort si sangerari care pot semnala prezenta de hemoroizi. Din fericire, exista numeroase optiuni eficiente dispnibile pentru a trata aceste afectiuni.
Care sunt cauzele hemoroizilor?
Prea multa presiune asupra venelor din zona pelviana si rectala provoaca hemoroizi. In mod normal tesutul din interiorul anusului se umple cu sange pentru a ajuta la controlul tranzitului intestinal.
Diareea si constipatia poate duce la tensionare si pot spori presiunea asupra venelor din canalul anal.
Femeile gravide pot obtine hemoroizi in timpul ultimelor 6 luni de sarcina. Acest lucru se datoreaza cresterii presiunii asupra venelor de sange in zona pelviana.
Care sunt simptomele?
Cele mai frecvente simptome ale hemoroizilor interni si externi, includ:
– sangerare in timpul tranzitului intestinal;
– mancarimi sau iritatii in regiunea anala;
– durere sau disconfort;
– umflarea zonei din jurul anusului;
– aparitia unui nod langa anus, care ar putea fi sensibil sau dureros;
– scurgeri de fecale.
Simptomele de hemoroizi depind de obicei de locatie. Hemoroizii interni se afla in interiorul rectului, asadar acestia nu se pot vedea sau simti si de obicei nu provoaca disconfort. Insa incordarea si iritatiile pot deteriora suprafata delicata a hemoroizilor, provocandu-l sa sangereze.
Hemoroizii externi sunt sub pielea din jurul anusului si pot provoca mancarimi si sangerari, ducand la durere severa, umflare si inflamatie.
Cum sunt diagnosticati hemoroizii?
Medicul dvs va poate spune daca aveti hemoroizi interni sau externi, prin a cere informatii despre starea dvs de sanatate din trecut si prin a face un examen fizic. De asemenea se ia in considerare apelarea la consultanta medicala daca hemoroizii provoaca durere, sangerari sau simptomele nu se amelioreaza prin metodele de tratare efectuate la domiciliu.
Daca sunt schimbari majore impreuna cu o schimbare majora in tranzitul intestinal, cum ar fi cheaguri de sange sau scaun amestecat cu sange, consultati imediat medicul. Aceste simptome pot semnala hemoragii mai aprofundate in alta parte a tractului digestiv.
Solicitati asistenta medicala de urgenta, daca aveti cantitati mari de sangerare rectala, stari de lesin sau ameteli. De asemenea este indicat sa adoptati un stil de viata cat mai sanatos, sa consumati alimente bogate in fibre si sa beti multa apa.