Agricultura

Despre masinile de tuns gazonul

O gradina verde poate fi o adevarata oaza de racoare intr-o vara calduroasa. Cine nu ar vrea sa se poata odihni pe un pat, la umbra unui copac, simtind mirosul ierbii proaspat taiate, mai ales cand temperaturile merg spre 40 de grade celsius? Chiar si pentru cei care au deja gradina, toate astea au si costuri. Pentru a fi verde, gradina trebuie irigata, iar pentru nu arata ca o jungla amazoniana, gazonul trebuie tuns.

O tundere corecta a gazonului presupune ca acestuia sa ii fie taiata aproximativ o treime din inaltime pentru a permite firului de iarba sa se regenereze. Din acest motiv, si pentru a nu-i permite ierbii sa ajunga prea mare, tunderea gazonului este recomandat sa se faca o data la aproximativ 4-6 zile, deci cu o frecventa mai mare de o data pe saptamana.

Cele mai uzuale masini de tuns iarba destinate utilizatorilor rezidentiali au motoare cu ardere interna si sunt controlate prin impingere (de obicei trebuie impinse pentru a fi deplasate, insa exista si modele cu roti motrice care trebuie impinse doar pentru a le fi controlata directia). Motoarele cu ardere inetrna ale acestor masini de tuns gazonul (in special a celor fabricate inainte de anul 2000 sau de o calitate indoielnica) sunt un factor de poluare, atat atmosferica prin emisiile lor de carbon, cat si fonica, prin zgomotul deranjant pe care il fac. Conform EPA US (Environmental Protection Agency), unele modele emit intr-o ora o cantitate de dioxid de carbon echivalenta cu cea necesara unui autovehicul pentru parcurgerea unei distante de peste 300 de km. In plus, zgomotul produs de masinile de taiat iarba cu motoare cu ardere interna nu este deloc confortabil. El poate deranja inclusiv vecinii situati la distante mai mari si impiedica aproape total conversatia cu operatorul utilajului. Conform Asociatiei Americane pentru Vorbire si Auz (asha.org), aceste masini genereaza 90 de decibeli cand functioneaza, in conditiile in care orice zgomot de peste 80 de decibeli este considerat avand riscuri pentru auz. Este deci foarte important sa alegeti cu atentie masina de tuns gazonul si echipamentul de protectie corespunzator.

Pentru a reduce costurile (atat cele banesti, cat si cele de poluare) este bine sa cumparati masina de tuns gazonul de la un producator recunoscut (spre exemplu, Toro este liderul mondial cu o cota de piata ce depaseste 60%) care isi proiecteaza si isi construieste cu grija produsele. Fiabilitatea si ergonomia utilajului aduc beneficii pe termen mediu si lung in buzunar si in confortul personal, iar norma redusa de poluare aduce beneficiu imediat si nelimitat pentru sanatate.

Related posts
AfaceriAgricultura

Afla tot ce trebuie sa stii despre Agil erbicid

AfaceriAgricultura

Cauti o folie de mulcire? Cumpara cel mai rezistent produs, pentru culturi sanatoase

AfaceriAgricultura

Investeste in plasa de umbrire perfecta pentru acoperirea solarului tau

AfaceriAgriculturaAntreprenoriatIndustrie

Adrian Oros: „O parte din piete au fost inchise, si de aceea am facut apel inca de la inceputul crizei catre administratiile publice locale sa lase pietele deschise”

Sign up for our Newsletter and
stay informed