Literatura si Poezie

Fuga vanatorului de autorii Abraham, Gardner Dozois si George R. R. Martin

Fuga vanatorului este un roman stiintifico-fantastic scris de trei autori: Daniel Abraham, Gardner Dozois si George Martin. Romanul a fost publicat in anul 2007, insa povestea incepe cu treizeci de ani inainte, cand Gardner Dozois, autor SF cu 15 premii Hugo, a inceput sa scrie la el. Ideea a fost preluata de G. R.R. Martin (autorul seriei “Cantec de gheata si foc”, ecranizata avand numele Urzeala Tronurilor de catre HBO), care a compus o povestire pe baza ei, slefuita dupa aceea de Daniel Abraham.

Desi inceputa in anii ’70, istorisirea este la fel de actuala in contextul modern. Si, desi compusa de 3 scriitori, cartea nu lasa sa se vada acest lucru. Este o opera inchegata si cu un stil consistent.

Suntem in fata unui roman stiintifico-fantastic psihologic, care este in esenta o drama. Sigur, contextul este SF, plasand actiunea intr-un viitor mai indepartat, pe planeta care fusese colonizata numita São Paulo, cu extraterestri si nave spatiale. Insa povestea dindaratul povestii este calatoria unui om spre auto-cunoastere, o istorie despre moralitate, cum insisi autorii declara, influentata de Huckleberry Fin scrisa de Mark Twain si de “Mana stanga a intunericului” de autoarea SF Ursula K. LeGuinn.

Protagonistul, Ramon Espejo, reprezinta un personaj enigmatic, ciudat, neinteles nici macar de el insusi. Chiar aceasta e partea deosebita la aceasta carte SF, ca eroul este neobisnuit. Urmarit pentru omorarea unui diplomat, Ramon se refugiaza in paduri, unde afla cu surprindere prezenta unei rase extraterestre. Din nefericire, nu este singurul care face aceasta descoperire si curand va cadea in mainile extraterestrilor, vanandu-l pe celalalt asemanator lui, care ajunsese sa scape. De-a lungul “vanatorii”, Ramon este prins de unul din acestia printr-un fel de cordon ombilical si trebuie sa-si inteleaga unul altuia nevoile si obisnuintele fiziologice, dar si psihologice, foarte diferite de la o specie la alta. Autorii romanului reusesc in mod remarcabil sa descrie civilizatia extraterestra, in propriul lor ecosistem.

Este o poveste care te prinde atat prin firul narativ, dar mai ales prin prisma efectului psihologic, provocand cititorul sa reflecteze la umanitate putin mai mult decat intr-o zi normala. Reprezinta o calatorie spirituala impreuna cu Ramon, catre “eu”-l sau.

Related posts
Literatura si Poezie

Rolul terapeutic al cartilor de povesti

Literatura si Poezie

Literatura ii captiveaza pe tineri – cartile despre mistere

Literatura si Poezie

Romanul Dansul Dragonilor

Literatura si Poezie

Cartea Urzeala Tronurilor, de George Martin (Seria Cantec de Gheata si Foc)

Sign up for our Newsletter and
stay informed