Boli

Sarcoidoza – informatii pe scurt

Ce este sarcoidoza?
Este o boala cronica, care se intinde deseori pe parcursul mai multor ani, care este caracterizata de o acumulare a limfocitelor T in anumite tesuturi. Desi aceasta boala se localizeaza in zona plamanilor, ea poate afecta si toate cele trei straturi ale pielii (epidermul, dermul si hipodermul), precum si globii oculari si/sau ganglionii limfatici. In termeni medicali, boala este reprezentata de o activitate exagerata a sistemului imunitar, in speta a imunitatii limfocitate T helper.

Etiologia acestei boli

Conform tratatului de medicina interna Harrison, nu exista o cauza demonstrata a acestei boli. Teoria cu sansele cele mai mari de a fi adevarata se pare ca este ca boala este consecinta unui raspuns autoimun cu mult prea mare la anumite antigene. Mai mult, ea este o boala care ataca in proportii egale ambele sexe si apare in toate zonele georgrafice ale lumii. Totusi, in anumite regiuni (in Statele Unite ale Americii), sarcoidoza apare intr-o pondere mai mare la adultii de culoare neagra, asta in timp ce in Europa ea afecteaza mai mult populatia adulta de culoare alba.

Mai mult, daca in mod normal, multe dintre bolile care apar in zona plamanilor sunt o consecinta a fumatului sau a altor activitati vicioase, sarcoidoza afecteaza cu precadere nefumatorii.
Cum se manifesta?
Fiind o boala care se dezvolta in timp, multi dintre pacienti sunt asimptomatici in primele faze ale bolii. Totusi, pe masura ce boala avanseaza, bolnavii vor resimti unul sau mai multe simptome:

  • in zona plamanilor: 9 din 10 bolnavi resimt probleme in zona plamanilor, lucru care se poate observa relativ usor intr-o radiografie pulmonara. Exista riscul dezvoltarii unor fibroze progresive a parenchimului pulmonar, precum si a dezvoltarii anormale permanente;
  • ganglionii limfatici: marirea acestora in dimensiuni este foarte frecventa. In termeni medicali, limfadenopatia (marirea in dimensiuni a ganglionilor) este frecventa. Totusi, spre deosebire de alte boli, palparea lor nu produce senzatia de durere;
  • in zona pielii: desi afectiunile in zona pielii sunt mai rare (apar in doar 20% dintre cazuri), ele produc disconfort prin aparitia unor leziuni la nivel cutanat si a unor eruptii maculo-papuloase.

Tratamentul

Se pare ca singurele substante eficiente in tratarea acestei boli sunt glucocorticoizii. De-alungul timpului au fost incercate si substante precum clorochinul sau metrotrexatul, insa nu s-a putut observa nicio imbunatatire a bolnavilor. In principiu, medicamentul principal oferit este prednisonul, in doze de 1 mg per kilogramcorp pe zi, pentru o perioada de minim 4-6 saptamani. Apoi, doza se reduce in functie de rezultate, urmand ca terapia sa fie reluata la recomandarea medicului. Motivul pentru care sunt necesare mai multe consultatii e faptul ca aceasta boala se vindeca spontan la multi dintre oamenii care incep tratamentul cu prednison.

Articol oferit de www.medicina101.com

Related posts
Boli

Informatii generale despre hemoroizi si cum sa ii tratam

Boli

De ce nu dormim bine? Insomnia.

Boli

Ce este cataracta?

Boli

Ce nu stiai despre miopie

Sign up for our Newsletter and
stay informed