Piese de schimb

Tipuri de motoare pentru masini

Orice dispozitiv care poate transforma energia termica a combustibilului in energie mecanica, este cunoscut ca motor sau motor termic. Motorul este utilizat pe scara larga in industria de automobile, sau putem spune ca motorul este inima unui automobil. In principiu motoarele pot fi clasificate in doua tipuri.

 1. Motor cu ardere externa

Este un motor in care arderea combustibilului are loc in afara motorului. Acest tip de motor termic, foloseste arderea de combustibil pentru a transforma apa sau alt fluid cu temperatura de fierbere scazuta, in abur. Acest abur de inalta presiune este utilizat pentru a roti o turbina. In acest motor putem folosi atat combustibil solid, cat si lichid sau gazos. Aceste motoare sunt folosite in general la locomotive, nave, generarea de energie electrica, etc.

Avantajele motoarelor cu ardere externa:

 • In aceste motoare cuplul de pornire este in general ridicat.
 • Datorita arderii externe putem utiliza combustibil mai ieftin, precum si combustibil solid.
 • Ele sunt mai flexibile in comparatie cu motoarele cu ardere interna.
 1. Motor cu ardere interna

Este un motor in care arderea combustibilului are loc in interiorul motorului. Cand combustibilul arde in interiorul cilindrului motorului, acesta genereaza o temperatura si o presiune ridicata. Aceasta forta de presiune ridicata este exercitata asupra pistonului, care este folosit pentru a roti rotile vehiculului. In aceste motoare putem folosi doar gaz si combustibil volatil cum ar fi benzina si motorina. Aceste motoare sunt folosite, in general, in industria de automobile, generarea de energie electrica, etc.

Avantajele motoarelor cu ardere interna:

 • Au o eficienta totala ridicata fata de motoarele cu ardere externa.
 • Aceste motoare sunt compacte si necesita mai putin spatiu.
 • Costul initial al unui motor cu ardere interna este mai mic decat cel al unui motor cu ardere externa.
 • Acest motor porneste cu usurinta la rece, datorita faptului ca foloseste combustibil volatil.

Tipuri de motoare cu ardere interna

Motorul cu combustie interna este utilizat pe scara larga in industria de automobile, deci este de asemenea cunoscut ca motor de automobil. Un motor de automobil poate fi clasificat in mai multe moduri.

In functie de numarul de timpi:

 1. Motor in 2 timpi

In motorul cu doi timpi, pistonul se misca o data in sus si in jos in interiorul cilindrului. Aceste tipuri de motoare sunt folosite in general la scutere.

 1. Motor in 4 timpi

In motorul cu patru timpi pistonul se misca de doua ori in sus si in jos. Aceste tipuri de motoare sunt folosite la motociclete, masini, camioane, etc.

In functie de designul motorului

 1. Motorul cu piston

In motorul cu piston forta de presiune generata de arderea combustibilului se exercita asupra pistonului. Astfel, pistonul incepe sa se miste. Aceasta miscare alternativa se transforma in miscare de rotatie, si astfel se misca rotile automobilului. Aceste motoare se folosesc la toate automobilele, iar un exemplu este motor Cummins.

 1. Motor rotativ

La acest motor, exista un rotor care se roteste. Presiunea care este generata de arderea combustibilului, se exercita pe rotor, iar acesta incepe sa roteasca rotile automobilului. Acest motor a fost dezvoltat de Wankel in 1957. Acest motor nu se mai foloseste la automobilele din zilele noastre.

Related posts
Piese de schimb

Solutii pentru masina ta

Piese de schimb

Ce este caseta de directie a masinii

Piese de schimb

Unde pot gasi un carlig de remorcare Nissan Navara?

Piese de schimb

Anvelope ieftine de vara second hand: lucruri de care trebuie sa tii cont

Sign up for our Newsletter and
stay informed