Copii

Ulei de argan fals – metode de verificare

Cu popularitatea crescanda a uleiului de argan, o plaja larga de branduri au inceput sa apara pe internet sau in magazine pretinzand ca sunt „ulei pur de argan”. Din nefericire sunt o multime de brand-uri pe care ar trebui sa le eviti.
Chiar daca ai cumpara uleiul de argan din Maroc, tara sa de origine, nu vei avea certitudinea ca este autentic.
Cum procesul de fabricatie este unul foarte solicitant, o mare parte din uleiul de argan din comert este falsificat, diluat sau ultra-procesat. Va prezentam cateva metode simple ca sa puteti decide daca uleiul pe care doriti sa il cumparati este unul de calitate sau nu.

1. Compozitia
Lista de ingrediente ar trebui sa fie sumara. Este de preferat sa scrie 100% Ulei de argan pur sau 100% ulei pur de seminte de Argania Spinosa . Daca pe ambalaj scrie orice altceva – nu este ceea ce cautati !
2. Sticla
Exista multe firme care vand uleiul in sticle complet transparente sau din plastic. Ambele duc la deteriorarea uleiului, astfel incat producatorii care se respecta nu le folosesc. In schimb este utilizata sticla colorata (cobalt albastru, ambra, etc. ). Otelul inoxidabil sau aluminiul sunt de asemeni foarte bune. Lumina scade mult din proprietatile uleiului de argan incat cea mai buna modalitate de depozitare este intr-un loc intunecos.
3. Pretul
Uleiul de Argan este extrem de dificil de produs. Dureaza multe ore de munca manuala iar asta intotdeauna are pretul ei. Deci nu poate fi nimic de tipul ulei de argan ieftin. 10 RON pentru 60ml poate pare un pret foarte bun, insa in momentul in care in interior nu se afla nimic altceva decat ulei de bucatarie, targul nu mai este la fel de avantajos.
Aceasta nu inseamna ca un ulei de argan extrem de scump este de calitate superioara. Acolo platesti angajatii care au facut ambalajul si campaniile de marketing.
Uneori poti gasidescoperi un ulei de argan culinar la un pret redus, insa el nu va da un gust adecvat si nu va genera efectele dorite asupra pielii, parului si unghiilor. Cele raw, cosmetice se produc din fructe neprajite, dar trebuie sa stii ca este dificil de extras ulei din materie prima raw.
4. Mirosul
Uleiul de argan care prezinta un miros prea patrunzator sau miroase neplacut trebuie evitat. Probabil ca s-a rancezit.
De asemeni daca uleiul de argan pe care l-ati cumparat este parfumat si foarte placut la miros incat sa va vina sa il folositi la mancare, inseamna ca este foarte bun pentru uzul culinar. Semintele de argan pentru acest tip de ulei au fost prajite in prealabil. Aceasta semnifica faptul ca este foarte bun pentru salata, dar nu veti avea rezultate bune pentru piele, unghii sau par.
Uleiul de argan care nu are miros poate fi de asemeni unul neautentic. Poate fi un fals, sau foarte diluat. Ori poate ca a fost produs cu o instalatie industriala si i s-a scos aroma. Uleiul obtinut primavara sau vara are o aroma diafana, usoara. Uleiul de argan obtinut toamna sau iarna prezinta un miros profund natural.
Daca aveti o sticla de ulei care este un pic mai parfumat, dupa cateva zile va veti adapta cu mirosul si veti sti ce destinatie sa ii dati uleiului. Chiar daca nu agreati acest miros, parfumul dispare totdeauna la cateva minute de la aplicarea pe piele, uleiul autentic de argan se resoarbe foarte bine si rapid in piele.
Multe companii supun pretiosul ulei de argan unor procedee de fabricatie care il transforma irremediabil si ii scot mirosul. Daca un brand nu miroase absolut deloc, atunci este posibil ca uleiul sa fi fost dez-odorizattratat industrial. Fluxul industrial extrage mirosul din ulei, din nefericire simultan cu aceasta si o parte din proprietatile sale de vindecare, restaurare, etc.
Din cand in cand solventi chimici sunt utilizati pentru a extrage uleiul din semintele de argan. Apoi in procesul de rafinare este incalzit la o temperatura inalta pentru 20-50 de minute. Dar cum deja am mentionat, caldura si lulmina diminueaza mult caracteristicile uleiului, incat credem ca cel mai bine este sa fie lasat in starea sa originala.
Mirosul uleiului raw de argan presat manual poate varia de la un lot la altul. Din cand in cand miroase mai subtil, alteori este mai aromat. Din experienta am vazut ca mirosul variaza cu anotimpurile.
5. Textura
Uleiul de argan trebuie sa fie matasos. Sa se resoarba in piele. Nu trebuie sa fie simtit apos sau lipicios. Pana si in conditii necomfortabile ale pielii, uleiul de argan ar trebui sa aiba un efectrezultat linistitor, nu unul dureros.
6. Sedimentul
Uleiul autentic de argan prezinta un mic sediment pe fundul sticlutei care apare ca fiind „translucid”. Uleiurile ultra rafinate sau impure nu prezinta acest sediment si pot fi chiar foarte limpezi.
7. Rezultatele
Bineinteles ca rezultatele sunt cele mai importante. Unii oameni utilizeaza uleiul de argan pentru ingrijirea pielii, altii pentru bebelusi. Unii chiar au incetat sa mai ia tratamente medicamentoase dupa ce au folosit ulei pur de argan si au constatat ca a disparut psoriazis-ul sau eczema la copiii lor.

In rezumat, lista celor 7 semne care sa ne puna in garda este urmatoarea:
1. Lista de ingrediente care trebuie sa spuna : 100% ulei de argan
2. Sticla inchisa la culoare
3. Pretul. Nu este niciodata ieftin
4. Mirosul. Lipsa. Miroase ca uleiul de gatit, a fost bineinteles dez-odorizat
5. Textura – lipicioasa
6. Lipsa vizibila a sedimentului. Uleiul este transparent perfect, nu usor translucid la fundul sticlei.
7. Efectele – neclare. Dupa 4-5 incercari ar trebui sa nu mai achizitionam acelasi ulei.
Speram sincer ca aceste notiuni v-au folosit si ca pe viitor tratamentele care le veti face cu acest extraordinar ulei vor da efectele scontate.

Related posts
CASA SI FAMILIECopii

Alege un carucior 3 in 1 si profita de toate avantajele oferite

Copii

Iată cea mai simplă metodă să-ți faci copilul să renunțe la biberon!

Copii

Educatia, de ce este importanta

Copii

Hainele elegante pentru copii – la preturi avantajoase in perioadele de reduceri

Sign up for our Newsletter and
stay informed