Finante

Ce este un bon de cresa si de ce sa-l oferi angajatilor tai

Un bon de cresa este un tichet valoric pe care companiile sau institutiile de stat il pot acorda angajatilor ce au devenit parinti. Potrivit legii 193 din 17.05.2006 publicata in Monitorul Oficial, aceste tichete se acorda cu conditia ca beneficiarii lor sa nu primeasca indemnizatia acordata de la stat pentru cresterea copiilor de pana in 2 ani si sa nu profite de concediul de maternitate sau paternitate.

Tichetele de cresa se acorda individual, unui singur parinte sau tutorelui legal al copiilor. Parintii pot utiliza aceste tichete doar pentru a suporta costurile cresei, pana cand copilul implineste varsta de 3 ani.

Valoarea bonurilor de cresa

Un bon de cresa valoreaza 10 lei sau un multiplu de 10 mai mic sau egal cu 50. Valoarea totala a tichetelor este de 420 de lei pe luna, de anul trecut, potrivit Ordinului 883/ 2013. Bonurile se pot folosi doar in unitatile de educatie care accepta acest sistem de achitare a taxelor. Vanzarea sau schimbarea lor este ilicita si se sanctioneaza conform legii, cu amenzi incepand de la 300 de lei.

Ce beneficii au companiile care acorda tichete de cresa

Firmele si intreprinderile care le ofera angajatilor aceasta facilitate au numeroase avantaje, precum reluarea rapida a activitatii parintilor si evitarea costurilor pentru angajarea de personal nou care sa-i substituie pe acestia in timpul concediului de ingrijire a copilului. Mai mult de atat, companiile beneficiaza si de avantaje fiscale din utilizarea sistemului cu bon de cresa, precum deductibilitate de 16% de la calculul impozitului pe profit si scutiri de 16,5% si 28% a platii taxelor social-salariale, respectiv a celor social-patronale.

Avantajele angajatilor care primesc tichete de cresa

Beneficiarul unui bon de cresa este scutit de plata taxelor salariale pentru veniturile cumulate din aceste tichete, platind doar 16% impozit pe venit pentru valoarea lor. In plus, primirea tichetelor de cresa vine in completarea salariului fara sa il modifice, ceea ce inseamna ca per total, veniturile angajatilor recompensati astfel sunt in crestere.

Related posts
Finante

Prioritatea definirii dosarul preturilor de transfer pentru garantarea afacerilor intra-grup profitabile.

Finante

Ce este un credit nebancar si cand ai nevoie de el?

Finante

Esti in cautarea unui credit rapid online?

Finante

Cum afli cat costa o asigurare RCA?

Sign up for our Newsletter and
stay informed