Sfaturi in bucatarie

Cum se servesc bauturile si mancarurile

Atunci cand ne pregatim pentru un eveniment mai special ar fi bine sa ne documentam inainte de a pregati meniul si bauturile pe care le servim, citind cateva sfaturi depsre modul de preparare si servire a preparatelor culinare si a bauturilor.

Indiferent ce retete folosim in prepararea mesei pentru oaspeti, vom tine cont de cateva reguli generale:

1. In general toate preparatele se servesc la masa pe partea stanga. Fac exceptie cestile de ceai sau cafea, torturile, inghetata care se servesc pe partea dreapta a celor care stau la masa. De asemenea bauturile, apa si sucurile se servesc pe partea dreapta. Vesela folosita se debaraseaza numai pe partea dreapta a oaspetilor.

2. La gustari se servesc bauturi aperitiv ca : tuica, vodca vermut, mastica etc.

3. La fripturi din carne rosie (porc, vita, rata si gasca) respectiv carne de vanat, se servesc numai vinuri rosii.

4. La preparatele din legume sau carne alba (pui, curcan, fructe de mare), peste si legume asortate cu preparate din carne se servesc numai vinuri albe sau bere.

5. La deserturi cum ar fi torturile, prajiturile de casa, cremelor, ruladelor si budincilor merge foarte bine sampania alba, roze sau chiar rosie.

6. Dupa servirea desertului sau a cafelei se serveste cogniac sau lichior.

7. Bauturile nu se servesc toate la aceleasi temperaturi, de exemplu bauturile aperitiv se servesc racite la temepraturi intre 6 si 8 grade Celsius. Vinurile albe se aduc la masa racite la temeratura de 8 – 10 grade Celsius. Berea, se serveste la temperaturi intre 13 si 14 grade Celsius. Vinurile rosii nu se racesc ci se servesc la temperatura camerei. Sampania se serveste la temperaturi curpinse intre 1 si 2 grade Celsius.

8. La servirea preparatelor si a bauturilor se respecta urmatoarea ordine: se servesc mai intai doamnele mai in varsta apoi cele tinere; dupa servirea tuturor femeilor urmeaza servirea barbatilor tot in ordinea varstei, cei mai in etate primii.

La o masa organizata pentru srabatorirea unei femei, aceasta va fi servita prima indiferent de varsta. Daca persoana sarbatorita este un barbat, atunci se servesc mai intai femeile in ordinea varstei, apoi barbatul sarbatorit si pe urma restul barbatilor tot in ordinea varstei.

In caz ca la masa sunt si copii, acestia vor fi serviti inaintea femeilor, dar este de preferat ca toti copiii sa ia masa separat intr-o alta incapere si sa li se serveasca preparate culinare potrivite varstei lor.

Cateva retete de prajituri pe placul copiilor ar fi: tortul de ciocolata, torturile cu fructe de sezon, prajiturile de casa si tartele sau orice preparat natural.

Pentru copii putem folosi sampanie speciala pentru ei, sucuri naturale si apa minerala.

Related posts
Sfaturi in bucatarie

Cum facem un bors bun

Sfaturi in bucatarie

O bucatarie adevarata are vase de gatit!

Sfaturi in bucatarie

Ceainaria, locul în care timpul iti mai da un ragaz

Sfaturi in bucatarie

Invata sa gatesti delicios si sanatos cu Bucataria Culinara!

Sign up for our Newsletter and
stay informed