Arta

Ornamenteaza-ti casa in stil papercraft!

Chiar daca majoritatea oameniilor folosesc hartia numai pentru un singur scop, Scopul folosirii hartiei este pentru majoritatea oameniilor unilateralapentru a nota pe ele, unele minti creative au demonstrat –inca o data- ca hartia este intr-adevar foarte pretioasa daca sti cum si la ce s-o folosesti. Dupa rochii, accesorii si bijuterii din hartie a venit randul caselor sa fie decorate cu …hartie!

Mai putin inseamna mai mult
Se pare ca unii creatori de mobilier au mers pe ideea zicalei “mai putin inseamna mai mult” si astfel s-a nascut ideea realizarii unor mobiliere din hartie. Nu toata lumea este fascinata de luxul pe care-l ofera pielea scumpa sau lemnul de cires si mahon, asa ca ziarul sau revista reprezinta solutii mult mai ideale cand vine vorba despre mobilat sau chiar contruit casa visurilor noastre. Asa ca, mai bine ganditi-va de doua ori inainte sa aruncati ziarele la cosul de gunoi, daca aveti indeajunsa imaginatie si voi va puteti decora casa folosindu-va numai de o foarfeca, niste lipici si hartie.
Intrebarea majora care se formuleza in mintea publicului este In mintea fiecarui om exista urmatoarea intrebare : oare cat tine un astfel de mobilier? Raspunsul il primim de la Shigeru Ban, un arhitect international din Japonia, care a creat faimoasa casa cu peretii din hartie in anul 1995. El crede si a dovedit, prin munca sa, ca hartia este intr-adevar un material foarte rezistent, durabil, ieftin si poate cel mai important: reciclabil. Toata viata lui a incercat sa caute o solutie rapida si rezistenta pentru a oferi un camin victimelor de cutremure si alte dezastre naturale, si se pare ca acesta solutie a reprezentat reinventarea hartiei.
In zilele noastre se pare ca ideea folosirii unui material reciclabil, pentru a “fabrica” mobilier sau case, ia tot mai mult avant, si se nasc zi de zi tot mai multe creatii, printre care putem sa enumeram cateva exemple elocvente, cum ar fi creatia arhitectului David Penner, asa-numita Corogami Hut in Winnipeg (pentru care a luat in 2010 premiul de Excelenta la Premiile de Design Prairie), adica Coliba Corogami (desigur fabricata din hartie). Un alt exemplu este fotoliul din hartie realizat de catre Tokujin Yoshioka, care a debutat la targul de mobila din Milano in anul 2002.

Caminul papercraft

Suntem constienti de faptul ca exista o diferenta intre o casa si un camin. Casa reprezinta locul unde o familie poate sa doarma, sa manance sa parcheze masina etc, pe cand un camin reprezinta mult mai mult- este locul in care traim, ne simtim confortabil in conditii de siguranta, unde invitam prietenii si tinem evenimente de familie. Si pot spune din propria experienta ca in mare parte accesoriile sunt cele care fac diferenta intre o casa si un camin. Dar, uneori toate minunatiile pe care le vedem in revistele de decoratiuni sau in magazinele de specialitate sunt prea costisitoare pentru buzunarele noastre, Cateodata decoratiunile interioare expuse in magazinele de specialitate au niste preturi piperate asa ca mai bine ne uitam ce mai gasim de aruncat in casa si le transformam in niste decoratiuni chic. De exemplu, cu putin curaj si fantezie puteti sa va realizati propriul bol din hartie, in care sa pastram diferite maruntisuri sau sa devina obiecte care sa va decoreze masa. In primul rand, trebuie sa lipiti bucati lungi de hartie cu lipici (preferabil aracet) si pentru a crea putina varietate puteti lipi fasii de hartie imprimata sau ilustrata. Exteriorul se poate impodobi cu fasii de servetel sau se poate picta pe ea. Vedeti, cum o bucatica de hartie poate schimba intreaga ambinta a caminului nostru?
Stiati ca…?

Daca pana acum nu ati auzit despre ea, in centrul orasului Cluj-Napoca a fost deschisa cafeneaua intitulata L’Atelier Cafe, care se pare ca este una foarte speciala. Unicitatea ei consta in mobilier, si anume toate scaunele, mesele, lampile si lambriurile sunt fabricate din carton reciclat. Acesta idee inedita i-a venit si a fost pusa in practica de catre trei studenti la Arhitectura. De pe site-ul oficial al cafenelei am aflat ca proprietarii si-au dorit sa deschida o cafenea unica, care sa aduca ceva nou in peisaj si au facut tot posibilul ca din vocabularul lor sa dispara cuvantul “monotonie”, si se pare ca au reusit. Daca la inceput clientii au fost sceptici in legatura cu acesta idee, intrucat se temeau ca mobilierul din hartie nu va rezista, acum sunt cat se poate de multumiti.
Nu trebuie sa fim arhitecti Putem doar sa ne consideram niste arhitecti ca sa realizam si noi megastructuri din hartie, insa ne putem uimi prietenii, familia cu o casa armonioasa si primitoare cu decoratiuni realizate din multa dragoste si desigur: hartie!

Papercraft.ro e primul magazin online din România dedicat modelelor şi jucăriilor de hârtie (papercrafts). http://www.papercraft.ro

Related posts
Arta

Tatuaje la preț redus în București!

Arta

Farmecul aparte al picturilor cu peisaje

Arta

EXPO REMBRANDT 2014

Arta

Care sunt trasaturile portalurilor online de pictura?

Sign up for our Newsletter and
stay informed