Manastirile din tara noastra sunt destul de mult vizitate de turisti straini si parca prea putin de romani. Pentru a putea fi apreciate de cat mai multi romani, manastirile trebuie sa ajunga sa fie cunoscute si mai mult decat atat, ar fi foarte bine daca istoria lor ar incepe sa fie cunoscuta de cat mai multi oameni. Una dintre aceste manastiri, destul de importanta atat pentru religie cat si pentru cultura romaneasca este manastirea Bistrita, aflata la nu mai mult de 12 km de localitatea Horezu. Alte sugestii le poti gasi aici.
Cele mai importante lucruri pe care ar trebui sa le stii despre manastirea Bistrita sunt:
1. Istoria de sute de ani
Manastirea a fost zidita in anul 1494, cel putin asa reiese dintr-un document mai vechi care a apartinut lui Vlad Calugarul. Chiar daca manastirea a fost distrusa ceva ani mai tarziu, intr-o lupta a lui Mihnea Voda in 1509. Aici au fost aduse de catre unul din boierii care au sustinut rezidirea bisericii, moastele sfantului Grigorie Decapolitul, despre care se spune ca sunt vindecatoare de boli. Tot pentru manastirea Bistrita, au fost donate de catre domnitorul Constantin Brancoveanu icoana sfintei Ana facatoare de minuni. Despre moastele sfantului Grigorie se spune ca au indepartat epidemia de ciuma care pusese stapanire in 1763 pe Bucuresti.
2. Prima carte romaneasca tiparita aici
Manastirea este recunoscuta si pentru prima carte romaneasca care a fost tiparita. Dupa aceasta au urmat si altele, de o importanta destul de mare la randul lor. Despre aceste carti vorbeste Alexandru Odobescu ca fiind importante, mai ales din punct de vedere istoric, pentru ca aici se gasesc si acte romanesti datand inca din 1573.
3. Rezistenta impotriva atacurilor impotriva crestinilor
Manastirea a fost nevoita sa treaca prin mai multe lupte, atat ale otomanilor care doreau eliminarea crestinismului, cat si multi ani mai tarziu, cand a fost instaurat comunismul. Chiar daca a trecut prin mai multe etape foarte dure, de fiecare data manastirea a reusit sa fie restaurata cu succes.
4. Lacas de rugaciune, scoala si spital
Tocmai pentru ca exista de atat de mult timp, manastirea a trecut pe rand de la lacas de cult, la scoala de fete, loc de rugaciune, tipografie, scoala pentru cei care instruiau copii in clasele primare, atelier pentru confectionarea de covoare, iar intr-un final spital pentru copii cu dizabilitati.
Daca in timp ce ai citit lucrurile astea ai prins suficienta motivatie ca la urmatorul concendiu sa faci o oprire la manastirea Bistrita, poti sa cauti inca de acum cazare fie chiar intr-una din chiliile manastirii, fie in apropiere, la Horezu. Ofertele pentru cazare in Horezu sunt destul de numeroase, ceea ce inseamna ca vei gasi destul de usor o pensiune in Horezu in care sa te simti foarte bine si de unde sa poti ajunge foarte usor la toate obiectivele turistice de vizitat, din zona, in special manastirea Bistrita.