Perioada sezonului rece presupune dezvoltarea unor stari gripale, raceli, dar si infectii respiratorii destul de frecvente la copii. Bolile inflamatorii ale aparatului respirator sunt cele mai frecvente boli ale copiilor, terapia cu aerosoli presupune o solutie pentru prevenirea si tratarea unor astfel de boli.
In tratamentul diverselor afectiunilor respiratorii, atat la copii cat si la adulti, pe langa tratamentele medicamentoase conventionale sunt indicate din ce in ce mai mult tratamentul cu aerosoli.
Aerosolii sunt indicati in boli pulmonare (traheite, bronsite, bronsiolite, bronsiectazii, astm bronsic) si afectiuni ORL (sinuzite, rinofaringite, laringite, amigdalite).
Terapia cu aerosoli este o solutie destul de sigura si sanatoasa pentru insanatosirea copiilor fara a apela la antibiotice. Terapia presupune inhalarea unor substante medicametoase, pulverizate sub forma de vapori pentru ca acestea sa poata ajunge in anumite regiuni de la nivelul zonei respiratorii superioare.
Aerosolii pot fi naturali – cei atmosferici si artificiali sau terapeutici. Aerosolii naturali sunt mai frecvent intalniti la munte sau la mare (langa apa este cea mai mare concentratie de aerosoli).
Aerosoli artificiali sunt produsi de aparate, care se bazeaza pe folosirea aerului comprimat, la o presiune mai mare de 2 – 3 atmosfere, care disperseaza fin, in microparticule, mediul lichid, respectiv substanta chimica, care am introdus-o in aparat si pe care dorim sa o inhalam.
Avantajul folosirii unei astfel de terapii consta in faptul ca medicamentele sunt pulverizate in doze destul de mici direct in zonele afectate ale organismului. De aceea, spre deosebire de celelalte medicamente administrate in timpul unei raceli sau gripei, acestea isi fac efectul direct, fara a mai cauza anumite efecte adverse in alte regiuni ale corpului.
Aparatele de aerosolizare sunt produse de multe firme, care produc diverse aparate medicale, o firma renumita este firma Laica din Italia. Aceasta firma pune la dispozitia persoanelor cu afectiuni respiratorii, mai multe tipuri de aparate: aparate de aerosoli cu ultrasunete si aparate de aerosoli cu piston.
Nebulizatoarele cu ultrasunete transforma medicamentele lichide introduse in aparat in particule foarte fine, usor de inhalat.
Aparatul de aerosoli este foarte usor de utilizat, puteti achizitiona un aparat de aerosoli pentru a scapa de drumurile si cozile din spitale. Un motiv in plus pentru cumapararea unui astfel de aparat il reprezinta prezenta unui copilul mic.
In cazul bebelusului este indicat sa folositi nebulizatoarele intrucat inhalarea medicamentelor se va face prin respiratie normala.
Pacientul ar trebui sa invete sub indrumarea medicului sa isi administreze in mod corect aceste medicamente. Altfel, medicamentul va ajunge mai mult in gura decat in plamani.
Cu toate acestea, pana si astfel de terapii contin efecte secundare nedorite ca urmare a medicamentelor folosite.
Pentru a inlatura aceste efecte folositi doar medicamentele recomandate de medic.