Alte Domenii

Intretinerea corecta a acvariilor

Un pasionat de acvaristica trebuie sa se preocupe constant de calitatea mediului in care traiesc pestii. Acest lucru presupune o observare atenta, care sa permita detectarea celor mai mici anomalii, prin operatii regulate de intretinere.

Poluantii

Derivatii de azot rezultati din degradarea deseurilor reprezinta cei mai de temut inamici ai pestilor, ei fiind tinta principala a operatiilor de intretinere a acvariilor. Acesti compusi, nitritii si nitratii se formeaza pe masura ce se deruleaza ciclul azotului, insa numai ultimii subzista in apa atunci cand populatiile bacteriene isi intra in rol, acest lucru fiind posibil doar intr-un acvariu bine intretinut. Nitratii si nitritii sunt toxici intr-o doza foarte mica, dozajul primilor trebuie sa fie nul, iar concentratia celorlalti nu trebuie sa depasesca 0,1mg/l. Nitratii sunt mai bine tolerati, insa devin nocivi daca se acumuleaza in acvariu de la valori de 50mg/l, provocand stres si probleme de sanatate pestilor, iar nivelul lor nu trebuie sa depaseasca niciodata 80mg/l, idealul fiind de 10-15mg/l.

Pentru o atenta monitorizare a acestor valori recomandam testele de apa de la Animal-Shop, http://animal-shop.ro/pesti/teste-de-apa/easy-life-test-strips-5-in-1

Filtrul

Coloniile bacteriene ce asigura ciclul azotului sunt prezente in substrat, dar mai ales in filtru. Aceste microorganisme, benefice acvariului au nevoie de oxigen, asfixierea lor fiind fatala pestilor. Ele trebuiesc protejate si inmultite, evitandu-se colmatarea materialelor filtrante. O filtrare mecanica eficienta va bloca deseurile mari, insa nu va reusi o curatare regulata a dispozitivului. Aceasta operatiune presupune demontajul complet, spalarea corpului filtrului si capetelor sale, dar si a pompei ale carei piese mobile nu trebuie sa fie jenate in rotatia lor. Dispozitivul va fi debransat de la sursa de curent, limpezirea maselor filtrante se va face cu precautie, in apa extrasa din acvariu, lipsita de clor si la o temperatura adecvata. Folosirea detergentilor este total interzisa.

La Animal-Shop gasiti http://animal-shop.ro/pesti/filtre-si-materiale-filtrante si http://animal-shop.ro/pesti/pompe-de-aer-si-accesorii

Apa

Spre deosebire de nitriti, nitratii nu sunt distrusi de bacteriile aerobe, acumulandu-se in permanenta, ei trebuind periodic eliminati prin schimburile de apa. Periodicitatea si amploarea acestei operatii depinde de numarul si talia pestilor, dar si de toleranta acestora la nitrati, hrana oferita si calitatea apei de la robinet. Pentru valori mai mari de 15mg/l ale nitratilor se schimba 20-25% din volum, iar in mod normal se schimba 15 si 20% din volum, odata la 10-15 zile pentru pesti de talie mica, si un sfert spre o treime pentru pestii mai mari, ce produc mai multe deseuri.

Pietrisul

        Sifonajul permite curatarea pietrisului prin aspirarea deseurilor, inainte ca acestea sa se descompuna, determinand cresterea concentratiei de nitrati. Aceasta operatiune poate fi relizata separat, cu ajutorul unor echipamente precum aspiratorul de acvariu special conceput pentru acest lucru.

Set pentru curatarea acvariului gasiti aici: http://animal-shop.ro/pesti/accesorii-pentru-curatat-acvariul/a-376015-set-intretinere-clean-pack

Reumplerea acvariului

        Reumplerea bazinului trebuie sa fie cat mai putin traumatizanta pentru pesti. Se va adauga apa prelevata cu o zi inainte si stocata in recipiente deschise din plastic. Jetul va fi orientat pe un element solid al decorului sau pe un recipient pus pe sol, pentru a evita miscarea substratului.

Decorul

Partile putrezite si deteriorate ale plantelor trebuie eliminate, daunand esteticii si consumand inutil resursele plantei. Tufisurile de plante cu tije, care cresc pe verticala trebuie taiate si luminate pentru a-si pastra echilibrul si a nu tine umbra celorlalte plante. Piciorusele excedentare si lastarii crescuti in exces vor fi smulsi. Plantele plutitoare vor fi atent supravegheate, ele fiind campioane in arta de a invada spatiul. Desi prezenta lor este adeseori utila speciilor iubitoare de umbra, este indicata eliminarea  catorva lastari.

Lumina

        Sursele de lumina trebuie curatate, iar schimbarea neoanelor se face de la an la an, eficienta lor scazand, desi ochiul uman nu percepe acest lucru. In cazul bazinelor prevazute cu lampi, schimbarea se va face rand pe rand la distanta de doua saptamani, tocmai pentru a nu modifica brusc conditiile din acvariu.

Curatarea geamului

        Unele alge se depun pe suprafata geamului, reducand vizibilitatea acvariului. Aceste alge se pot razui cu o racleta sau cu un buretel non abraziv, astfel incat sa nu se zgarie geamul si sa nu fie deranjat substratul. Stergerea trebuie sa se faca de sus in jos, iar apoi urmata de sifonajul deseurilor. Sticla dintre suprafata apei si lampa de iluminat trebuie si ea stearsa, iar pentru exteriorul acvariului se  foloseste o carpa umeda. Mare atentie la detergentii de geamuri sub forma de spray, ei putand polua apa din acvariu.

Pe www.animal-shop.ro, in sectiunea Pesti, puteti gasi toata gama de accesorii utile intretinerii unui acvariu.

 

Related posts
Alte DomeniiDIVERSE

Descopera toate informatiile necesare despre tatuajele pentru barbati

Alte Domenii

9 pasi pentru a-ti curata biroul in doar 10 minute

Alte Domenii

Ce trebuie sa stii despre sablarea cu nisip?

Alte Domenii

Ce sa pariezi daca vrei sa castigi?

Sign up for our Newsletter and
stay informed