Impletitul rachitei, la fel ca si celelalte mestesuguri in care sunt utilizate fibrele naturale, este cunoscut inca din Antichitate. In prezent, cei care mai practica mestesugul impletitului confecţioneaza diverse obiecte decorative, obiecte de uz casnic sau chiar mobilier din rachita.
Ultimii ani au facut ca mestesugurile traditionale romanesti sa fie reconsiderate, mai ales pe fondul orientarii investitiilor private. In aceasta situatie se afla si atelierele de impletit rachita. Daca pana in 1989 Regia Nationala a Padurilor realiza peste 90 la suta din impletiturile de rachita, in ultimii ani a pierdut din suprematie, odata cu infiintarea atelierelor private de manufactura.
„Producem impletituri din rachita de peste 20 de ani”, spune Nicu Ivan, proprietarul firmei SC IVACOM SERV SRL, societate care deţine un atelier in comuna Suraia din judetul Vrancea. Cea mai mare problema in aceasta activitate o reprezintă materia prima. „Multe din suprafetele pe care a fost cultivata rachita au fost retrocedate. Regia Nationala a Padurilor, proprietara celor mai intinse suprafete cultivate cu rachita, s-a orientat pe comertul cu lemn si a lasat pe planul doi aceste plantatii, productia scazand drastic. Tocmai din acest motiv ne-am infiintat o plantatie proprie de rachita. Produsele noastre sunt realizate manual existand posibilitatea modificarii ca forma si dimensiuni. Producem diverse modele de cosuri, dar si mobilier din rachita.”