Salteaua este probabil cel mai folosit obiect din locuinta noastra, dat fiind ca o utilizam cel putin 6 ore pe zi. Ca sa o putem folosi o perioada mai indelungata trebuie sa luam in considerare doua aspecte importante:
- Achizitionarea unei saltele de calitate
- Intretinerea saltelei intr-un mod corespunzator
Astfel, urmand cateva reguli generale puteti ajuta la mentinerea proprietatilor saltelei dumneavoastra si la durabilitatea acesteia:
- Cititi cu atentie si pastrati instructiunile de utilizare pe care le primiti o data cu salteaua. Din aceste instructiuni puteti afla masurile necesare pe care trebuie sa le luati pentru a creste durata de viata a saltelei dumneavoastra. Aditional, daca salteaua nou achizitionata are nevoie de o atentie mai speciala, acest lucru va fi mentionat in aceasta. Pastrati si eticheta saltelei, deoarece aceasta contine informatii esentiale despre intretinerea saltelei. Daca preferati sa taieti eticheta de pe saltea, este de preferat sa o atasati instructiunilor.
- Folositi o husa de protectie. O husa va prelungi viata saltelei dumneavoastra, pe de o parte ajutand la aerisirea acesteia, pe de alta parte protejand-o de la elementele externe (praf, mizerie, transpiratie, celule moarte, matreata etc.) si ajutand la aerisirea acesteia. Aditional, prin faptul ca o puteti spala periodic (urmand instructiunile de la producator si in acest caz), contribuie la mentinerea igienei generale in timpul somnului.
- Desi husa de protectie ajuta la aerisirea adecvata a saltelei, aerisirea zilnica a dormitorului este de asemenea recomandata. Aditional, atunci cand schimbati lenjeria de pat, lasati si salteaua sa „respire” o perioada, astfel impiedicand-o sa retina umezeala si sa acumuleze un miros neplacut.
- Intoarceti salteaua periodic. La intervale de minim 6 luni intoarceti salteaua atat de pe o parte pe alta, cat si pe lungime, inversand zona superioara (de cap) cu cea inferioara (de picioare).
- Curatati frecvent salteaua. Aspirarea periodica a saltelei contribuie nu numai la durata de viata a acesteia, dar si la asigurarea unui loc de dormit igienic. Curatarea periodica cu aburi a saltelei poate de asemenea sa augmenteze durata de viata a acesteia, pe langa curatarea de pete si murdarie. Retineti ca dupa o astfel de curatare salteaua trebuie lasata sa se usuce inainte sa o imbracati in husa protectoare.
- Cand vine vorba despre curatarea petelor lichide de pe saltea, lucrurile se complica, deoarece nu este indicat sa utilizati substante chimice lichide in acest scop si nici apa din abundenta, fiindca materialul saltelei se poate deteriora. Astfel, este indicat sa incercati sa curatati salteaua de indata ce ati observat ca s-a varsat ceva pe aceasta. Tamponati zona cu un prosop de hartie, iar apoi folositi un sapun normal si o carpa sau un burete usor umed ca sa indepartati pata, prin miscari circulare. Dupa aceasta aspirati intreaga zona.
- Nu indoiti sau pliati salteaua atunci cand o intoarceti sau o curatati, deoarece se poate deteriora. Aditional, este indicat sa nu se sara pe saltea. Desi este o activitata indragita de toata lumea, in special de copii, aceasta activitate poate reduce semnificativ durata de viata a saltelei dumneavoastra.
Totusi, trebuie sa stiti ca desi respectati cu sfintenie aceste sfaturi, nicio saltea ortopedica sau de orice alt fel nu va dura o vesnicie. Iar despre cum sa va dati seama cand este timpul sa va schimbati salteaua vom vorbi intr-un articol ulterior.