Sampania a fost creata prima data in Franta acum aproximativ 300 de ani, sampania propriu zisa, originala, este cea produsa in regiunea Champagne din Franta. Doar sampania produsa in aceea zona poata sa fie vanduta sub acest nume. Diferite tipuri de sampanie gasesti la Vinescu, online, la doar un click distanta. Istoria sampaniei este una lunga si nu are rost sa intram in detalii, exista mai multe mituri si legende despre cum s-a creat prima sticla de sampanie, insa procesul este urmatorul.
Metoda folosita pentru producerea sampaniei este numita Methode Champenoise, si implica mai multi pasi. Procesul cheie in aceasta metoda este a doua fermentatie ce se intampla intr-o sticla sigilata. Exista mai multi pasi aici:
- prima data se alege cuvee, acest cuvee este vinul de baza din care se face sampania. Da, mai intai se face vinul si din vin sampanie. Acest vinuri pot fi dintr-o varietate de struguri.
- dupa ce se alege cuvee, se adauga zahar, drojdie si acest mix, numit tirage este pus intr-o sticla groasa sigilata. Se adauga aproximativ 24 de grame de zahar pe litru de vin. Amestecul numit tirage este stocat intr-o pivnita rece, unde fermenteaza incet, produce alcool si dioxid de carbon, iar pentru ca sticla este sigilata, dioxidul de carbon nu poate iesi, astfel se produc bulele sampaniei.
- procesul fermentarii poate continua mai multi ani, cea mai buna sampanie este “imbatranita” pentru 5 sau mai multi ani.
- dupa ce procesul “imbatranirii” este complet, sticla de sampanie este asezata cu capul in jos intr-un suport la un unghi de 75 de grade. Astfel celulele de drojdie moarte se aduna la gatul sticlei de unde sunt scoase. Acest proces e numeste Le Remuage.
- sticla de sampanie este tinuta cu capul in jos in timp ce gatul ei este inghetat intr-o baie de gheata si sare. Aceasta procedura creeaza un dop de vin inghetata care contine celule moarte de drojdie. Dopul sticlei este scos si presiunea din sticla forteaza dopul inghetat sa iasa. Tot ce ramane este sampanie pura si curata. Se adauga un mix de vin alb, coniac si zahar pentru a ajuta gustul sampaniei.
Procesul de creare a sampaniei este unul de lunga durata, ce necesita mult efort, insa produsul final merita toata munca.