Desi la nivel mondial laptopurile au intrecut vanzarile de desktop-uri, e nevoie sa ne argumentam necesitatea unei asemenea achizitii. Poate ca din punct de vedere financiar ar reprezenta o analiza serioasa pentru unii, in timp ce pentru altii utilitatea ar fi cea care sa domine.
In ultimii ani, preturile dispozitivelor portabile au scazut destul de mult. O corectare a preturilor a fost facuta de criza financiara, datorita cresterii valutelor. Dar chiar si asa, laptopurile sunt destul de accesibile. Desigur, depinde foarte mult de configuratia aparatului si de nivelul utilizatorului, care e in stransa legatura.
Primul criteriu pe care il analizam este nevoia de portabilitate. Daca folosim calculatorul si acasa dar si la serviciu, avem nevoie de acelasi spatiu de stocare pentru ca avem proiecte si alte fisiere, e clar ca un laptop va putea face cu schimbul intre cele doua locatii. Deplasarile in care este necesar un calculator se pot rezolva foarte simplu cu un notebook.
Pentru studenti necesitatea unui calculator mobil, concretizat printr-un laptop, este mult mai stringenta, deoarece ei sunt implicati in activitati in mai multe locuri, alergarile intre camin si cursuri fiind prezente zilnic. Proiectele pentru seminarii vor putea fi sustinute de pe dispozitivul propriu, in siguranta aplicatiilor proprii. Compatibilitatea intre fisiere va fi sigura. Plus ca pentru referate e nevoie de un laptop si internet pentru cautarea unor surse de documentare.
Un alt aspect este cel legat de spatiu, pentru un desktop vom aveam nevoie de un birou unde sa amplasam cele necesare. Spatiul de pe birou va fi ocupat de monitor si tastatura, in timp ce unitatea va incarca un raft. Prin comparatie, un notebook va fi luat cu usurinta de pe o masa pe alta, va fi pus pe birou fara a ocupa prea mult spatiu, zgomotul produs de componente va fi mai mic, de unde tragem concluzia ca este in avantajul nostru sa facem o asemenea schimbare, cu suportul financiar necesar, desigur.
Trecand de la portabilitate la utilitate si putere, un laptop trebuie sa se potriveasca nevoilor utilizatorului. Degeaba luam un produs cu o configuratie de top, daca nivelul de utilizare este mediocru. Banii dati pe el vor fi multi, iar nevoia reala mult mai mica. Sau invers, pentru folosirea unor aplicatii dificile, cu mult consum de resurse, va fi nevoie de un model performant. Diferentele intre configuratii, performantele componentelor si producator, se vor concretiza in diferenta de pret.