Medicamente

Diferenta dintre steroizi si corticosteroizi

Multe persoane confunda steroizii cu steroizii anabolizanti si cu corticosteroizii. Asadar, in cele ce urmeaza voi incerca sa lamuresc confuzia si sa va fac sa intelegeti diferentele.

Ce sunt steroizii?

Cercetatorii numesc steroizii drept substante chimice ce au o anumitra structura chimica ce consta in inele multiple de atomi. Steroizii sunt esentiali pentru buna functionare a organismului si majoritatea au rol in sistemul reproducator, atat la femei cat si la barbati.

Steroizii sunt numiti si hormoni! Exemple comune de steroizi: estrogen, vitamina D, colesterol, cortizon. Trebuie sa stiti ca exista hormoni tipici masculini si hormoni tipici feminini. Hormoni androgeni si estrogeni.Cei masculini au rolul de a ingrosa vocea si a promova caracteristicile masculine, in timp ce homronii feminini au rolul de a promova dezvoltarea caracteristicilor feminine.

Ce sunt steroizii anabolizanti?

Steroizii anabolizanti sunt substante sintetice bazate pe hormoni masculini(androgeni). Acestia promoveaza cresterea masei musculare, efect cunoscut drept anabolic, dar promoveaza si dezvoltarea caracteristicilor masculine – cunoscut si ca efect androgenic. Steroizii anabolizanti sunt prescrisi in cantitati mici si de medici pentru a trata anumite boli. Cu toate acestea, termenul “steroid anabolizant” este cunoscut in special in lumea culturistilor.

Ce sunt corticosteroizii?

Corticosteroizii sunt medicamente asociate cortizolului, un hormon produs de glandele suprarenale aflate deasupra rinichilor. Acestia au in general rolul de a echilibra fluidele din organsim., grasimile, glucoza.

Corticosteroizii sunt substante chimice ce actioneaza asupra sistemului imunitar pentru a bloca actiunile inflamatorii si alergice. Sunt cunoscuti ca si substante antiinflamatorii. Corticosteroizii sunt folositi intr-o varietate de medicamente, in special in medicamente ce au rolul de a trata boli grave precum leucemia, cancerul, inflamatii ale creierului, ale coloanei vertebrale si multe altele.

In timp ce steroizii anabolizanti sunt vazuti ca niste produse pentru culturisti, corticosteroizii sunt de fapt medicamente ce ajuta la tratarea anumitor boli. Iar steroizii (simpli) sunt de fapt reprezentati de anumite substante produse de organism, anumiti hormoni, printre care enumeram estrogenul, testosteronul.

Am atasat acestui articol si un video in care ni se explica mai clar, in limba engleza, diferenta dintre steroizi si corticosteroizi: https://www.youtube.com/watch?v=g_AC08J2Rjg

Related posts
Medicamente

Folosirea steroizilor in diverse sporturi

Medicamente

De ce sa cumperi dintr-o farmacie online

Medicamente

Administrarea acetaminofenului

Medicamente

Femeile si caderea parului

Sign up for our Newsletter and
stay informed