Afaceri

Rețete false de 1,7 milioane de lei, în București

Casa de Asigurări de Sănătate a Capitalei a găsit nereguli la peste 10% din totalul rețetelor medicale prescrise în ultimii doi ani.
Potrivit președintelui CASMB, Bodan Stefan, „pentru perioada 2009-2011, acțiunile de control au presupus verificarea unui numar de peste 44.000 de prescripții medicale, dintre care 5.000 au fost depistate cu nereguli. În acest condiții, suma totală supusă recuperării este de circa 1,7 milioane de lei.”

Topul cinci al medicamentelor prescrise cu precădere pe acest rețete este, cel puțin din afară, surprinzător: unul, Nebido, este recomandat pentru tratarea impotenței masculine, două, Zyprexa și Rispolept, sunt recomandate în afecțiunile psihotice severe, iar celelalte două, Cosopt și Travatan, sunt soluții oftalmice prescrise în tratamentul glaucomului.

Totuși, din interior, explicația este simplă. Potrivit unui medic generalist bucureștean, „cele cinci medicamente fac parte din programele naționale, ceea ce presupune că sunt decontate în proporție de 90% de Casă. Și sunt, toate, foarte scumpe. De pildă, Zyprexa și Rispolept sunt prescrise destul de rar de către psihiatri, exact din cauza prețului mare, fiind de obicei preferată recomandarea unor variante mai ieftine.” Iată, mai exact, prețul fiecăruia dintre cele cinci medicamente, drept indicator fiind tariful afișat online de farmacia Sensi Blu 1 Mai:

Nebido 1000 mg/4 ml – 479,68 lei

Zyprexa Velotab 20 mg (varianta cea mai scumpă dintre cele disponibile) – 1.002 lei

Rispolept 50 mg – 711,42 lei

Cosopt – 68,93 lei

Travatan – 71,18 lei

Modalitățile de fraudare a sistemului par nenumărate. Câteva exemple, pe scurt. Doctorul scrie o rețetă unui pacient-fantomă cu unul dintre medicamente, o înmânează farmacistului, acesta scoate medicamentul din stoc, casa decontează banii, cei doi își împart profitul. Sau medicul acordă unui pacient o rețetă oarecare, farmacistul îi dă medicamentele și păstrează rețeta, pe care trece, apoi, și alt medicament. Din nou, casa decontează prețul medicamentului, iar farmacistul păstrează toți banii. Așa s-a ajuns la un caz mediatizat recent, în care Nebido, stimulator al potenței masculine, apărea pe rețetele unor pacienți de sex feminin. În alte cazuri, cele mai banale, după cum spune o farmacistă, „este vorba de greșeli pur birocratice, medicii scriu rețetele incorect, nu completează toate câmpurile.”

Soluția la aceste nereguli va veni, în opinia președintelui CASMB, odată cu mult-așteptata introducere a sistemului național al prescripției electronice, care va permite monitorizarea în timp real a cosumului de medicamente. Deosebirea față de actualul sistem? În cuvintele lui Bodan Stefan, „în prezent, verificarea rețetelor se face manual, conform unor criterii stabilite de legislația specifică, iar atunci când apar suspiciuni este necesară verificarea încrucișată a exemplarului păstrat de către medicul prescriptor, a celui de la farmacia care a eliberat medicamentele și a celui depus la casa de asigurări de sanatate, operațiuni laborioase și mari consumatoare de timp.”

Până atunci, spune Bodan Stefan, în cazul rețetelor depistate cu nereguli a fost seizat Parchetul, ancheta fiind în curs de desfășurare.

Related posts
AfaceriAntreprenoriat

Parcul de panouri fotovoltaice - o investite sustenabila!

AfaceriAgricultura

Afla tot ce trebuie sa stii despre Agil erbicid

AfaceriServicii Clienti

De ce sa apelezi la serviciile de desinsectie? Afla mai multe informatii

AfaceriMarketing

Un nou trend in advertising: promovarea pe Instagram. De ce sa faca parte din strategia ta de comunicare?

Sign up for our Newsletter and
stay informed