Boli

Scolioza la copii

Scolioza este o afectiune a coloanei vertebrale care consta in curbarea acesteia astfel incat la o radiografie apare sub forma unui “C” fiind vorba de o singura curbura sau “S”, curbura fiind dubla. In mare, aceasta afectiune poate fi clasificata in trei categorii. Putem vorbi de o scolioza congenitala in cazurile in care nu a existat o dezvoltare completa a coloanei vertebrale sau au existat anomalii la nastere, idiopatica, cea mai comuna si in acelasi timp cu o depistare a cauzelor destul de anevoioasa, si scolioza neuromusculara aparuta pe fondul altor probleme de sanatate precum spina bifida.

Un examen clinic de rutina privind acest aspect presupune observarea inegalitatilor aparute la nivelul umerilor, observarea soldurilor, unul poate aparea ca fiind mai proeminent, atentia la masurarea membrelor inferioare, musculatura inegala, la fete, asimetria observabila a sanilor, asimetrii privind distanta dintre maini si corp etc.. Odata ce astfel de inegalitati sunt constatate se pot efectua pentru confirmare radiografii, tomografii, MRI, scanare a oaselor, teste pulmonare etc.

Tratamentul scoliozei se face in functie de cat de afectata este coloana vertebrala, respectiv in functie de gradul de curbura al acesteia. De cele mai multe ori tatamentul impus are in vedere valorile de referinta stabilite de Stagnara care presupun:

1. Pentru curburi mai mici de 30 de grade se impune o supraveghere atenta si periodica;

2. Pentru curburi mai mari de 30 de grade, respectiv intre 30-50 de grade, sunt necesare sedintele de kinetoterapie si purtarea unui corset special;

3. Pentru curburile de 50 de grade deja se pune problema interventiei chirurgicale.

Cele trei scheme de tratament reprezinta o parte destul de mica in ceea ce priveste tratamentele. Pe langa aceste proceduri, in functie de cat de afectata este coloana si la ce nivel apare (lombar, toracal, toraco-lombar) pacientii pot fi indrumati catre tratamente profilactice pana la tratamente balneologice, gimnastica medicala, masaje realizate de specialisti, electroterapie, igeno-dietetice, medicamentos si interventii chirurgicale de reparare.

Este important ca evolutia copilului sa fie urmarita cu atentie, iar in cazul in care se constata astfel de deformarii sa se initieze imediat tratamentul necesar.

Related posts
Boli

Informatii generale despre hemoroizi si cum sa ii tratam

Boli

De ce nu dormim bine? Insomnia.

Boli

Ce este cataracta?

Boli

Ce nu stiai despre miopie

Sign up for our Newsletter and
stay informed