Conform legislatiei din Romania cei care contribuie la sistemul de asigurari de sanatate au dreptul la 5 tipuri de concedii medicale.Pentru a avea dreptul la aceste concedii, angajatii trebuie sa indeplineasca urmatoatele conditii: in anul anterior lunii pentru care cere concediul medical trebuie sa aibe 22 de zile in care sa fi cotizat; sa prezinte o adeverinta din care sa reiasa numarul de zile de concediu medical avute in ultimile 12 luni; sa ramana la domiciliul indicat in cazul in care va fi verificat. Ca angajator, va puteti elibera de un stres in plus apeland la o firma experta in servicii salarizarecare sa proceseze datele salariale (informatii despre relaiile de munca, pontaje, concedii de odihna sau medicale etc.) pentru firma dumneavoastra.
Conform OG nr. 158/2005, angajatii au dreptul la 5 tipuri de concedii medicale cu indemnizatii aferente. Acestea sunt:
1. Concediul medical pentru incapacitate temporara de munca cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii
Daca un angajat, din cauza starii de sanatate precare, intrerupe munca in cadrul firmei are dreptul la concediu medical de cel mult 183 de zile intr-un an. Dupa a 91-a zi de concediu, acesta va fi prelungit pana la 183 de zile de catre mediul specialist sau medicul de familie.
2. Concediul medical pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de muncs (doar in cazul accidentelor cauzate in timpul muncii sau a bolilor profesionale).
Pentru prevenirea imbolnavirilor sau recuperarea in urma unor accidente care au avut loc la locul de munca, angajatii vor beneficia de urmatoarele: concediu pentru carantina sau tratament balnear.
3. Concediul medical si indemnizatia pentru maternitate
Acest tip de concediu se acorda femeilor asigurate pentru sarcina si lauzie pe o perioada de 126 de zile calendaristice. Si femeile care nu mai platesc contributiile pentru asigurari catre stat dar vor naste in termen de 9 luni de la pierderea statutului de asigurat pot beneficia de acest concediu.
4. Concediul medical si indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav
De acest concediu si indemnizatie pot beneficia persoanele asigurate care au un copil bolnav cu varsta de pana in 7 ani sau un copil cu handicap cu varsta pana in 18 ani. Pentru ingrijirea copilului bolnav se acorda o indemnizatie pe un termen de 45 de zile insa aceasta durata poate creste daca copilul este diagnosticat cu neoplazii sau va fi supus unor interventii chirurgicale.
5. Concediul medical si indemnizatia de risc maternal
Orice femeie asigurat poate fi scutita pe o perioada de munca pentru protejarea ei sau a fatului/copilului si va primi o indemnizatie de 75% din salariu. De acest tip de concediu pot beneficia: salariatele gravide, care au nascut recent sau cele care alapteaza.