Sursele de apa provenite din subteran reprezinta cea mai potrivita solutie din punct de vedere calitativ, pentru alimentarile cu apa potabila. Debitele aflate in continua crestere, necesare oraselor si marilor industrii duc la folosirea apelor de suprafata, care ofera debite importante fata de sursele subterane, insa apa este de calitate inferioara si are nevoie de remedieri de fiecare data cand este folosita cu alt scop. Apele subterane au avut tot timpul o importanta vitala. Cu mult timp in urma oamenii apelau la captarea apelor subterane datorita avantajelor pe care le prezinta, iar in continuare o sa va prezint cateva dintre acestea:
– se intind pe o suprafata mult mai mare in comparatie cu apele de suprafata;
– au o calitate superioara fiind protejate de poluare prin straturile acoperitoare;
– stratul acvifer este un adevarat rezervor natural;
Cum am spus si la inceput, apele subterane pot reprezenta surse de apa potabila si se pot capta folosind diverse metode. O varianta pentru captarile de apa subterana este folosirea puturilor. Acestea se pot realiza prin forare, infigere si sapare.
Forajele se pot realiza pe diferite diametre si adancimi iar captarea se face prin fundul putului. Se poate decurge la lucrarile de foraje atat pentru captare cat si pentru supraveghere.
Puturile infipte se realizeaza pentru debite si adancimi mici.
Puturile sapate sunt folosite de obicei in cazul locuintelor izolate iar captarea apei se face prin fundul putului.
La noi in tara se cunoaste din cele mai vechi timpuri folosirea puturilor si izvoarelor pentru alimentari cu apa. Insa captari de calitate, executate cu o calificare mai inalta, au fost observate abia la sfarsitul sec. XIX. Insa de-a lungul timpului totul a evoluat si astazi putem realiza puturi forate cu ajutorul profesionistilor, cu utilaje si echipamente dotate cu tehnologii de ultima generatie, speciale pentru astfel de lucrari, care usureaza cu mult procesul de forare. Deja nimeni nu se mai gandeste sa execute un foraj de apa manual, fara ajutorul unui utilaj special.
Forajul este lucrarea cea mai comuna si o etapa indispensabila folosita pentru stocarea unei surse de apa, a gazelor naturale si in exploatarea hidrocarburilor.
Inainte de realizare unei lucrari pentru capatare sursei de apa este nevoie de realizarea unui studiu geotehnic prin care sunt stabilite conditiile de fundare. Acest studiu se face prin foraje care trebuie conduse pana la roca de baza. Pe langa acest studiu mai este nevoie si de cunoasterea legilor care guverneaza circulatia apelor subterane.