Unele dintre cele mai neplăcute momente din viața oricui sunt atunci când ne aflăm în fața ușii propriei case, mașini sau case de bani, pe care nu o putem descuia. Fie nu găsim cheia, fie sistemul de închidere s-a blocat, fie… sunt numeroase motive care conduc la această situație. Înainte de orice, primul sfat pe care vi-l oferim este acesta: nu intrați în panică. Din experiența noastră ca profesioniști în deblocarea ușilor, acțiunile proprietarilor asupra ușii blocate, în momentele de panică, au complicat și mai mult problema.
Câteva recomandări generale
În general, ușile se blochează din diverse motive:
- Se încuie automat, iar proprietarul nu are cheia la îndemână
- Mecanismul de închidere este defect (cheia se rotește în butuc, dar ușa rămâne încuiată)
- Un arc a cedat și blochează broasca.
- Cheia este scoasă într-o poziție anormală și apoi nu mai intră în butuc.
- Uzura butucului și a cheii pot face probleme
- Cheia se rupe în butuc
Primul lucru de care ar trebui să vă îngrijiți este prevenirea acestor situații neplăcute. Astfel, orice fel de încuietoare este livrată clientului cu cel puțin 3 chei (la cerere, puteți primi un număr suplimentar, în special pentru încuietorile sofisticate pentru locuință realizate pe comandă). Cheia de rezervă trebuie păstrată într-un loc pe care să-l cunoască toți membrii familiei dumneavoastră, inclusiv copiii peste 10 ani. Cheia de rezervă o puteți lăsa la un vecin de încredere, la serviciu, în mașină și bineînțeles la una dintre rudele mai apropiate. Astfel, dacă ați uitat cheia mașinii în contact sau s-a încuiat automat ușa principală a locuinței, problema este rezolvată.
Un alt sfat util este acela privind tipul de încuietoare pe care să îl alegeți, mai ales dacă locuiți împreună cu părinții vârstnici sau copii mici. Încuietoarele cu buton sunt preferabile celor clasice deoarece pot fi deschise din exterior cu cheia atunci când apar situații neprevăzute sau neplăcute. Astfel, prin simpla rotire a butonului din interior, ușa se deschide. Însă este important să rețineți ca, în acest caz, nu trebuie să încuiați ușa cu cheia pe dinăuntru, deoarece butonul devenind inutil. Dacă ușa este prevăzută cu buton de închidere pe interior și este utilizat, atunci nu mai puteți închide ușa și cu cheia.
Ce să NU faceți pentru deblocarea ușii
În continuare, vom trece în revistă câteva metode greșite pentru a debloca o ușă, care sunt foarte populare și recomandate pe diferite forumuri online. Multe din aceste metode sunt folosite în filme – și cred că ne putem da seama cu toții cât de practice și reale sunt sfaturile și ideile preluate din această sursă.
Astfel:
- Nu încercați să deblocați ușa de la apartament cu cardul de debit sau credit. Singurul rezultat pe care îl veți obține este necesitatea unui drum la bancă pentru înlocuirea cardului deteriorat;
- Nu încercați să deblocați ușa de la mașină blocată turnând apă fiartă în dreptul încuietorii. Dilatația provocată de temperatură este minimă și nu vă va permite să deblocați ușa, în schimb există riscul real să vi se ruginească anumite elemente metalice ale ușii;
- Nu folosiți forța. Fie încuietoarea se va bloca și mai mult, fie veți sparge ușa locuinței (dacă încă aveți ușă de lemn și nu metalică) implicând costuri mari pentru familia dumneavoastră;
- Nu utilizați untdelemn pentru lubrifierea balamalelor sau butucului. Utilizați numai vaselină sau uleiuri speciale.
Mituri despre deblocarea ușilor în siguranță
Pentru deblocarea ușii de la locuință
În cazul în care cheia intră în butuc, dar nu puteți descuia ușa, lubrifiați-o ușor (în această situație de urgență puteți cere unui vecin puțin untdelemn), introduceți cheia în butuc și aplicați câteva lovituri scurte cu pumnul în butuc. Vibrațiile provocate de lovituri pot alinia elementele butucului și astfel puteți descuia ușa.
FALS – În general forța nu rezolvă nimic, din contră, poate face mai multe pagube.
Dacă cheia se mișcă în gol, butucul este defect. Puteți intra în casă găurind butucul cu bormașina, însă va trebui să mergeți imediat să cumpărați unul nou.
ADEVĂRAT însă, găurirea butucului nu este simplă, trebuie să știi unde și cât găurești, apoi trebuie să știi ce faci după ce ai găurit butucul. Ușa nu se deschide singură după ce l-ai găurit.
Pentru deblocarea ușii de la mașină
Pentru aceasta, aveți nevoie de o pană din lemn și un umeraș de sârmă. Introduceți pana între ușă și corpul mașinii. Din umeraș, modelați un cârlig cu braț lung. Introduceți prin deschizătura creată de pană cârligul, până reușiți să agățați clapeta interioară pentru deblocarea manuală a ușii.
PARȚIAL ADEVĂRAT – această tehnică nu este valabilă pentru toate modelele de mașini, iar dacă nu este aplicată corect se pot produce daune grave, de la a zgâria mașina, la ruperea chederul sau îndoirea ușii. Cel mai bine apelați la un profesionist.
Dacă sistemul de închidere cu telecomandă nu funcționează, primul lucru pe care ar trebui să-l faceți este să schimbați bateriile, acesta fiind cel mai frecvent motiv pentru care s-au raportat uși de mașină blocate.
Pentru deblocarea ușii de seif
Orice încercare de a forța ușa unui seif va atrage după sine pierderea garanției producătorului și a asigurării. De aceea este recomandat să contactați imediat o firmă specializată în deblocări uși. În funcție de modelul seifului, specialiștii în deblocări uși fie vor rezolva problema, fie vă vor recomanda să contactați direct departamentul de service al producătorului seifului.
În concluzie, scapi mult mai ieftin și mai ușor dacă apelezi la un specialist în deblocări uși. În plus, dacă situația nu este foarte gravă, ai posibilitatea să deschizi chiar tu ușa, sub îndrumarea telefonică a expertului în deblocări uși.