Animale de Companie

Istoria rasei de caine Ciobanesc Romanesc Carpatin

Istoria rasei de caine Ciobanesc Romanesc Carpatin merge mult mai departe in timp, cand primii caini au trait alaturi de pastori in zonele muntoase din Romania, fiind o rasa endemica.

Sa incercam sa scriem istoria acestui caine minunat, cainele carpatin, faptele si argumentele istorice in ordinea cronologica, cu explicatiile aferente acestora:

In primul rand, trebuie sa incepem cu o intrebare scurta: Cine suntem? Categoric, suntem una dintre cele mai vechi populatii de pastori din Europa. Acest lucru este in cazul in care sa nascut Miorita, o creatie tipic romaneasca, necunoscuta de alte popoare. Desigur, aceasta ocupatie esentiala a poporului roman, pastorit, nu a putut fi realizat fara caini…nu orice tip de caini; au trebuit sa fie perfect adapdati la conditiile din tara noastra si la caracteristicile specifice ale muntilor Carpati.

Cainele Ciobanesc, asa cum este in balada Miorita, joaca un rol deosebit in poem, care a companiat un cioban, dar, de asemenea, joaca si rolul unui protector efectiv. Prezenta milenara a cainelui ciobanesc pe teritoriul nostru este evidenta.

Apoi, vine intrebarea: Cand este interesul pentru standardizarea cainelui ciobanesc romanesc prezentat pentru prima data? Inca din secolul 20, problema unui caine national, o rasa reprezentativa pentru Romania, a fost in dezbatere. In aceeasi perioada unele cluburi de canine sunt fondate, cum ar fi Societatea pentru imbunatatirea rasei canine din Romania si proprietarii de asociere (Caini de rasa din Romania) si au avut principalele scopuri alegerea cainelui national. Pentru a face acest lucru, prima dintre cele doua, a militat in 1928 prin intermediul concursurilor, reclame, reusind sa obtina rezultate, chiar daca nu au fost decisive, au starnit interesul publicului, dar mai ales al proprietarilor crescatori de caine ciobanesc romanesc cel putin pentru moment.

In consecinta, in anul 1931 Institutul National Zootehnic stabileste ca unul dintre obietivele sale sa vizeze crearea „cainelui nostru ciobanesc national”. Toate aceste incercari de definirea unui tip de caine reprezentativ pentru natiunea romana, ajung in publicarea primului proiect standard pentru ciobanescul romanesc carpatin in magazine de stiinte in anul 1934 impreuna cu fotografia unui model de caine care a obtinut premiul intai la Expozitia canina in anul 1931.

Related posts
Animale de Companie

Cainele meu preferat: Ciobanescul Carpatin

Animale de Companie

Caine Ciobanesc Carpatin

Animale de Companie

Originea si Domesticirea Cainelui

Animale de Companie

Cum sa intretii un catel de talie mare aflat in crestere – hrana perfecta

Sign up for our Newsletter and
stay informed