Cainele Ciobanesc Romanesc Carpatin este un caine agil, impunator cu un comportamnet demn de un lider al turmelor de oi. Acest caine este demn de o mare admiratie si orice proprietar se va conforma cu siguranta. El a fost crescut pentru paza de la „flocka” si este un excelent caine de paza, cu un temperament si devotament dedicat familie sale. Aceasta rasa de caini este pentru proprietarii care cauta un caine linisti, serios, care oarecum se topeste in peisaj, datorita frumusetii sale.
Detinatorii de un Ciobanesc Carpatin ar trebui sa le permita cainilor sa hoinareasca si sa aibe foarte mult timp liber zilnic dedicat plimbarilor cu ei. Ciobanescul are un strat de blana complet, dur, insa are nevoie si de putina ingrijire. Pentru ca a fost crescut pentru a trai afara, blana sa se auto-intretine, cu doar un periaj ocazional necesar.
- Lucruri pe care trebuie sa le stiti despre Carpatin:
Ciobanescul Carpatin este un caine care are nevoie de aer liber, in cazul in care nu dispuneti de aceste conditii ar fi bine sa va orientati spre o rasa diferita. Acesti caini nu trebuie sa traiasca in apartamente sau case mici, deoarece au nevoie de spatiu si trebuie sa se miste mult. Carpatinul duce o viata linistita in mediile de afara cu spatiu mare si libertate de miscare.
Acesta este un caine sanatos, cu doar cateva boli cunoscute, care includ displazie de sold.
- Istoria Ciobanescului Carpatin
Cainele Carpatin este cunoscut sub numele de Ciobanesc Romanesc Carpatin si a fost crescut in primul rand in Romania fiind si tara de origine, pentru paza efectivelor pastorilor. Ei sunt caini de lucru, paza si protectie.
Institutul National de Zootehnie stabileste primul standard al rasei in anul 1934, urmand in anul 1998 sa se infinteze Clubul de Caini Ciobanesti Carpatini.
Cainele Carpatin este un caine cu o talie mare, pieptul si capul bine determinat, cu un aspect asemantor cu cel al unui lup, cu un nas mare si negru. Are o blana deasa, dura, pentru protectia in aer liber, fiind de culoare negru cu cenusiu, destul de inchisa pe spate. Coada este lunga si stufoasa, fiind marcata de un amestec de nuante mai deschise si mai inchise. Atunci cand carpatinul este relaxat, coada ii atarna in jos si ii atinge jaretul, iar in momentul in care intra in alerta sau simte ca ceva nu este in regula coada este tinuta ridicat intr-o forma usoara de secera.