Controversele privind originea cainelui, au fost nenumarate, cele mai multe teorii referitoare la stramosii cainelui fiind redate de cele mai apropiate rude ale cainelui care au supravituit de-a lungul timpului pana in zilele noastre acestea fiind: lupul, vulpea si sacalul.
Dintre teoriile descendentei cainelui cea mai plauzibila este teoria originii si descendentei din lup, deoarece pot fi aduse cele mai multe argumente si asemanari intre cele doua specii. Deasemenea imperecherea intre caine si lup poate avea loc in mod spontan, astfel dovada descendentei fiind cea mai plauzibila fiind foarte multe compatibilitati biologice si asemanari intre cele doua specii.
Evolutia filogenetica a cainelui, daca am accepta teoria descendentei din lup, putem presupune ca ea a avut loc acum 20 de mii de anii, insa acest proces presupune si o evolutie filogenetica anterioara. Cu ajutorul bazelor de date oferite de paleontologi, putem reconstitui modul in care au aparut mamiferele, primele carnivore, specie din care au descins canidele.
Din punctul de vedere al zoologiei, cainele face parte din clasa MAMALIA, VERTEBRATA, PLACENTALIA, CARNIVORA, FISSIPEDA, CANIDE, CANIS, CANIS FAMILIARIS.
Formele primitive ale cainelui domestic cu ajutorul unor fosile de canide, cercetatorii au reusit sa reconstituie in mare parte diversificarea raselor care au apartinut de specia Canis familiaris.
Fosilele primilor caini preistorici au o vechime de peste 18 mii de ani si au fost descoperite pe teritoriul Rusiei.
Domesticirea cainelui si evolutia acestuia, prin dovezile paleoistorice, reiese ca domesticirea, cresterea specilor de animale nu a fost practicata de om, in preistorie, acesta fiind multumit sa vaneze animale doar pentru a-si procura hrana, fapt pentru care avea nevoie de ajutorul cainelui.
Cainele intelegand avantajele ce le are alaturi de convetuirea cu omul, a devenit cel mai bun prieten al omului, incepand sa fie folosit si in vanatul de zi cu zi. Calitatile dobandite de caine, cum ar fi statornic si nelipsit partener de viata al omului, la facut pe om sa convetuiasca alaturi de acest animal.
Dintre formele actuale de caini salbatici trebuie sa reamintim cainele australian Dingo care a fost resalbaticit si cainii Paria care au originea din Orientul Mijlociu.
Cainele dingo este singurul mamifer carnivor, care a fost animal domestic si s-a resalbaticit. Este un animal viclean, care este foarte greu de atras in curse, fiind foarte atent la ce consuma si care provoaca mari stricaciuni in turmele de oi.
Cainii Paria spre deosebire de cainele Dingo care s-a resalbaticit ulterior, au ramas dependenti de om. Acesti caini sunt intalniti in diferite zone ale globului.
Legatura dintre caine si om este redata de faptul ca, acesta specie de animale a fost martor la intreaga evolutie a omului, fiind primul animal care s-a atasat de om, insotindu-l si fiindu-i alaturi de la inceputul evolutie (omul preistoric), pana in zilele noastre.
Intreaga istorie a omenirii este plina de dovezi si exemple in care cainii au fost folositi pentru diferite sarcini cum ar fi: lupte, vanatoare, paza si aparare, utilitate si companie. Este animalul cel mai raspandit si iubit in postura convietuirii alaturi de om in zilele noastre.