Majoritatea dintre noi intelegem care este rolul dezvoltarii noilor metode de exploatare a energiei regenerabile. Acest tip de energie se foloseste de resurse inepuizabile, fiind in contrast cu cele conventionabile, care sunt in mod inevitabil, epuizabile.
In tara noastra a inceput tot mai mult sa se dezvolte ramura de utilizare a resurselor de acest tip. Energie fotovoltaica este cea care se foloseste de panouri solare pentru a transforma lumina soarelui in energie electrica. Principiul nu este insa nou – celulele solare erau utilizate inainte pentru numeroase scopuri, precum alimentarea fara baterii electrice a calculatoarelor de buzunar si a ceasurilor (sau suplimentarea energiei asigurate de baterii). Aceste celule solare sunt construite din materiale semiconductoare asemenatoare cu cele folosite in electronica, in cipurile semiconductoare ce intra in componenta unor dispozitive de acest tip.
Intr-un context mai larg si de ce nu, mai actual, ducand aceste aplicatii in domenii mai apropiate de interesele noastre actuale, observam o industrializare a acestor resurse. Centralele fotovoltaice dezvoltate azi sunt in mare parte conectate la SEN (sistemul energetic national) – astfel, energia produsa nu mai e pastrata doar pentru utilizarea curenta, ci intrat in acest circuit national. Aceste parcuri fotovoltaice au fost dezvoltate deja in mai multe zone din Romania, precum Timis, Satu Mare si Giurgiu.
Pentru a utiliza acest tip de energe verde, trebuie urmati cativa pasi – o consultanta prealabila este necesara inaintea intreprinderii oricarei actiuni; se realizeaza apoi proiectarea, obtinerea avizelor si autorizatiei de construire; proiectele tehnice se intocmesc si pentru conectarea la SEN; se fabrica structurile metalice specifice instalatiilor fotovoltaice; se continua apoi cu aceste panouri solare, care de asemenea vin montate pe structuri metalice.
Bineinteles, investitia se poate amortiza in cativa ani de zile, in functie de numarul de panouri instalate si cantitatea de energie obtinuta.
Pentru aceste etape pe care le-am mentionat anterior, in sprijinul antreprenorilor din Romania se remarca societatea Energofor. Cu o experienta de aproape 12 ani, Energofor poate facilita considerabil intreg procesul tehnologic si birocratic de dare in folosinta a unei centrale de acest tip. Portofoliul bogat de lucrari in domeniul energetic ii recomanda.