Medicamente

Omega 3 te ajuta sa te alimentezi sanatos cu acizi grasi nesaturati

omega 3
Din cauza „epidemiei” globale de obezitate şi a dorinţei de a slăbi care o acompaniază, multe persoane consideră grăsimile un duşman. Cu toate acestea, trebuie să ştim că, exact ca şi proteinele, grăsimile sunt indispensabile pentru o alimentaţie sănătoasă.

Grăsimile sunt, de fapt, diferiţi compuşi formaţi din acizi graşi, care au in comun doar faptul că au in componenţa lor aceleaşi elemente – carbon, oxigen şi hidrogen. Demulte ori auzim vorbindu-se de grăsimi „nesănătoase”, insa trebuie ştiut că nu există acizi graşi sănătoşi sau nesănătoşi – doar consumul lor in cantităţi neadecvate ii poate face benefici sau dăunători pentru sănătate.

Problemele incep atunci cand consumăm o cantitate prea mică de acizi graşi nesaturaţi, „mai sănătoşi”, de o calitate ridicată, şi una prea mare de acizi graşi saturaţi, „mai puţin sănătoşi”, care ajung in organism de obicei odată cu alimentele de origine animală. Trebuie deci să fim atenţi la modul in care tipurile de acizi graşi ne afectează organismul, pentru a şti cum să ne hrănim. De regulă, consumăm o cantitate redusă de acizi graşi polinesaturaţi omega 3, care se găsesc in peştele oceanic şi in uleiurile din seminţe de plante. Cu toate acestea, substanţele produse din acizii graşi care aparţin acestui grup, de exemplu EPA şi DHA, participă nu doar la funcţionarea celulară normală, ci ameliorează procesele inflamatorii, previn agregarea trombocitelor, reduc nivelul de lipide sanguine şi tensiunea arterială – prin urmare au un efect benefic asupra sistemului cardiovascular – şi joacă un rol important şi in dezvoltarea cerebrală. Studiile ştiinţifice sugerează că, in cazul femeilor gravide şi al mamelor care alăptează, aportul de acizi graşi omega 3 poate fi vital pentru dezvoltarea neuronală timpurie a copilului, care determină gradul de inteligenţă de mai tarziu. Intr-un studiu din 2007, cercetătorii au incercat să stabilească dacă există vreo legătură intre cantitatea de fructe demare consumate demame in sarcină şi IQ-ul copiilor.
Concluzia la care au ajuns a fost aceea că, in cazul mamelor care au consumat mai puţin de 340 g pe săptămană, riscul de tulburări de coordonare, precum şi de probleme de comportament şi limbaj a fost crescut. Aceste rezultate au fost confirmate şi de un alt studiu, la care au participat copii de 4 ani şi care a demonstrat că aportul de acizi graşi omega 3 pe perioada sarcinii este direct proporţional cu capacităţile mentale de mai tarziu ale copiilor. Analiza legăturii dintre alimentaţie şi comportament la copiii de peste şase ani a relevat faptul că un consum scăzut de acizi graşi omega 3 a fost acompaniat de dereglări de somn şi accese de furie, spre deosebire de copiii care au consumat o cantitate adecvată de omega 3. Mai multe studii au demonstrat că există o legătură intre depresie şi un consumscăzut de acizi graşi omega 3, prin urmare tratamentul depresiei se poate suplimenta cu această substanţă. Cercetătorii au incercat să afle ce rol joacă omega 3 in completarea tratamentului pentru afecţiunile inflamatorii. Rezultatele sunt promiţătoare atat in tratamentul artritei reumatoide, cat şi a bolii inflamatorii intestinale.

Dacă luăm in considerare faptul că peştele oceanic poate fi contaminat cu metale grele sau agenţi patogeni, soluţia este utilizarea de suplimente alimentare cu omega 3. Acestea sunt, de obicei, produse pe bază de ulei din seminţe de plante sau ulei de peşte, care conţin acizi graşi omega 3 şi alte substanţe cu efecte benefice. Trebuie insa să fim atenţi la raportul acestor substanţe: in produsele de calitate, o unitate de acizi graşi omega 3 este combinată cu o cantitate cat mai mică de alţi acizi graşi. Datorită tehnologiei de ultimă oră, astăzi sunt disponibile şi concentrate, care conţin aceeaşi cantitate de acizi graşi omega 3, insa uleiurile „superflue” reduse la minimum. Cu cat cantitatea de uleiuri „superflue” este mai mică, cu atat mai valoros este produsul.

Pret club: 64.35 lei
Pret cu amanuntul: 71.50 lei
*pret inclusiv TVA

Related posts
Medicamente

Diferenta dintre steroizi si corticosteroizi

Medicamente

Folosirea steroizilor in diverse sporturi

Medicamente

De ce sa cumperi dintr-o farmacie online

Medicamente

Administrarea acetaminofenului

Sign up for our Newsletter and
stay informed