Medicina

RECOMANDĂRILE DE VACCINARE ÎN PEDIATRIE

Vaccinarea este una dintre intervenţiile cele mai de success la nivel mondial în domeniul sănătăţii publice. De la înfiinţarea Programului Extins de Imunizare (EPI), în 1974, au fost prevenite milioane de decese şi dizabilităţi produse de cele 6 boli : difteria, rujeola, tusea convulsivă, poliomielita, tetanosul şi tuberculoza

În prezent există peste 27 de boli care pot fi prevenite prin vaccinare, boli care apar la sugari, copii, adolescenţi sau adulţi. Acest ghid oferă informaţii pentru medici şi alţi furnizori de servicii de sănătate, referitoare la aspectele multiple luate în considerare atunci când este abordată această masură profilactică, pentru sugari şi copii. Atât medicii sau furnizorii de servicii, cât şi pacienții se confruntă cu numeroase intrebări, referitoare la calendarul de vaccinare, recomandări privind precauţii şi contraindicaţii, numărul de vaccinuri care pot fi administrate concomitent, identificarea şi interpretarea evenimentelor adverse. Deasemenea medicii se confruntă cu nevoia de educaţie a părinţilor şi a pacienţilor, selectarea adecvată a diverselor informaţii, intelegerea datelor menţionate. Aceste recomandări sunt destinate medicilor care oferă servicii de vaccinare pacienţilor, şi doresc să fie un instrument util în explicarea raportului beneficiu/risc, a schemelor recomandate de administrare, a normelor de păstrare a vaccinurilor, a necesităţii acoperirii vaccinale extinse pentru prevenirea şi tinerea sub control a bolilor transmisibile.

           În România au fost dezvoltate recomandări pentru administrarea vaccinurilor pentru majoritatea bolilor transmisibile specifice sugarului şi copilului mic, cu multe decenii în urmă şi actualizate permanent, pornind de la recomandarile Organizatiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi de la experienţa ţărilor din Uniunea Europeana în domeniul imunizării, documentul fiind utilizat ca suport pentru completarea schemei naţionale de imunizare recomandată (Programul Național de Imunizare).

Vaccinurile utilizate pe scară extinsa în domeniul sănătăţii publice trebuie să îndeplinescă standardele OMS:

  • să fie sigure şi să aibă un impact semnificativ împotriva bolii în toate
    grupele de populatie pentru care sunt recomandate;
  • vaccinurile destinate sugarilor sau copiilor mici, să fie uşor  de adaptat la programele naţionale şi la calendarul de imunizare din copilărie;
  • să nu interfereze cu răspunsul imun la alte vaccinuri administrate simultan,
  • să fie formulate conform standardelor tehnice (condiţiile de refrigerare şi de depozitare stabilite, etc.).
  • să fie accesibile din punct de vedere financiar, pentru diferite zone ale globului.

“Recomandări de vaccinare în pediatrie” este un material util documentării. Cele 16 maladii sunt prezentate într-o formă complexă prin trecerea în revistă a celor mai importante aspecte. Vaccinarea în principalele boli infecţioase pediatrice oferă o sinteză a celor mai noi date cu privire la: tuberculoză, difterie, tetanus, tusea convulsivă, poliomielita, infecţia cu Haemophilus influenza, hepatita virală B, vaccinuri combinate, infecţia cu rotavirus, infecţia cu Streptococcus Pneumoniae, rujeola, parotidita epidemica, rubeola, varicela, infecţia cu meningococ, hepatita virală A si  gripa.

Related posts
MedicinaSanatate

Implante dentare: 5 lucruri pe care trebuie să le știi

MedicinaSanatate

Care sunt cele mai cautate si de calitate modele de aparate auditive de pe piata? Afla acum

Medicina

Ce este o artroscopie ?

Medicina

Cum protejeaza pielea organismul uman. Despre rolul barierei cutanate

Sign up for our Newsletter and
stay informed