Cand este vorba de examenul practic pentru permis, sfaturile sunt evidente: multe ore de condus in prealabil, o atitudine cat mai relaxata si increzatoare, atentie la detalii. Desi cele doua parti ale examenului pentru permis difera, sfaturile care se aplica la partea practica a examenului se pot aplica la fel de bine si pentru reusita examenului scris, iar orele de condus se transpun in acest caz in ore de studiu sau petrecute rezolvand chestionare DRPCIV.
Pe langa studierea manualului si rezolvarea cat mai multor chestionare auto online pentru a deveni familiarizat cu sistemul si formatul examenului, viitorul sofer trebuie sa ia in considerare si urmatoarele sfaturi practice.
1. Somnul – poate parea tentant ca exact inainte de examen sa se faca o noapte alba pentru rezolvarea catorva chestionare auto DRPCIV in plus sau trecerea peste legislatie inca o data, dar trebuie retinut faptul ca lipsa somnului este cel mai mare inamic al unei minti ascutite. Este de asemenea recomandata evitarea cafeinei.
2. Mancarea – are un rol foarte important in modul in care creierul retine informatia, dar si modul in care corpul se comporta, carbohidratii dand senzatia de somn, pe cand proteinele dau energie si tin corpul alert. In perioada de studiu se pot consuma de asemenea alimente cu efect special asupra memoriei (banane, peste, branza).
3. Studiu si exerciu – studiul materialelor fara exercitiul practic dar si vicerversa, nu sunt indeajuns pentru a fi cu adevarat pregatit pentru examen. Ideal este ca dupa fiecare parcurgere a manualului si a legislatiei in vigoare sa se rezolve o serie de chestionare DRPCIV pentru verificarea cunostintelor. Aceste chestionare sunt aprobate oficial, deci nu exista riscul unor intrebari cu raspunsuri gresite. Folosind aceasta strategie, nivelul de incredere va spori cu fiecare serie de chestionare rezolvate.
4. Relaxarea – chiar si cand examenul se apropie, importanta perioadelor de relaxare si a pauzelor nu trebuie trecuta cu vederea. In momentul in care creierul este suprasolicitat, informatia nu mai este retinuta la fel de eficient.
Pentru reusita la examenul scris, pregatirea este cel mai important factor, iar persoanele care completeaza orele de studiu cu completarea acelor chestionare auto oficiale au o rata de succes proportional mai mare decat cei care folosesc metodele clasice si manualele de chestionare disponibile. Important este ca inaintea examenului viitorul sofer sa se simta pregatit, aceasta fiind cea mai sigura modalitatea de a determina daca s-a studiat indeajuns. Uneori, amanarea examenului atunci cand la rezolvarea chestionarelor auto rezultatele sunt slabe, este preferabila incercarii de a trece examenul pe baza norocului, deoarece un esec are impact destul de puternic asupra nivelului de stres si incredere la urmatoarea incercare.