Industrie

Tancuri de răcire lapte

tancuri de racire lapte

În momentul în care fermierul are mai multe vaci, capre, oi sau bivoliţe şi colectează lapte în proporţii destul de mari printr-un sistem centralizat, atunci tancurile de răcire a laptelui sunt un must-have. Indiferent de timpul de păstrare a laptelui, mai lung sau mai scurt, până ajunge să fie procesat laptele trebuie păstrat în condiţii speciale asigurându-i umiditatea, igiena şi temperatura necesară.

Laptele trebuie răcit din două motive:

  1. pentru a diminua înmulţirea bacteriilor din lapte, care pot provoca alterarea laptelui;
  2. pentru a reduce costurile de transport. Dacă laptele este răcit până la 4°C, atunci acesta poate fi păstrat 15-20 ore fără să existe pericolul de pierdere a calităţii laptelui. Astfel poate fi colectat laptele de la 2-4 mulsori sau poate fi transportat într-o cantitate cu mult mai mare şi astfel vor fi reduse costurile de transport.

După cum am menţionat mai sus, laptele se răceşte în dispozitive speciale numite tancuri de răcire lapte. Acestea sunt de câteva tipuri:

  1. Tancuri deschise cu evaporare directă – laptele se recepţionează într-un recipient deschis, care este prevăzut cu capac, iar suprafaţa de răcire este fundul recipientului. Capacitatea de lapte colectat variază între 300 litri şi 1800 litri lapte;
  2. Tancuri închise cu evaporare directă – laptele se recepţionează într-un recipient închis, astfel este eliminat orice contact cu mediul înconjurător. Şi aici iar suprafaţa de răcire este fundul recipientului. Acest tip de tanc de răcire lapteeste soluţia cea mai bună pentru fermele mijlocii şi mari. Capacitatea de lapte colectat variază între 1150 litri şi 30000 litri lapte;
  3. Răcitorul cu imersie dispune de un cap de răcire cu evaporare directă, care se scufundă în lapte şi îl răceşte în moment ce laptele este într-o agitaţie continuă;
  4. Sisteme de răcire instantanee – imediat după ce este muls, laptele este răcit până la 4°C cu ajutorul apei răcite până aproape de punctul de îngheţ sau cu ajutorul unui agregat de răcire special. După ce a fost răcit laptele trebuie păstrat într-un recipient izolat. Specialiştii sunt de părere că din punct de vedere a calităţii laptelui, aceasta este soluţia cea mai bună;
  5. Răcitoare deschise sau închise, cu banca de gheaţă – laptele se colectează într-un recipient închis şi se răceşte prin pulverizarea apei-gheaţă pe peretele exterior. Aceste răcitoare au capacităţi cuprinse între 1250 litri şi 6500 litri.

În momentul în care aţi decis să procuraţi un tanc de răcire lapte, atunci trebuie să ţineţi cont de următoarele criterii:

  1. Câte mulsori vor fi stocate în tancul de răcire lapte;
  2. Care este producţia zilnică de lapte obținută la fermă;
  3. Ce capacitate trebuie să aibă tancul;
  4. În cât timp se doreşte răcirea laptelui;
  5. Care este temperatura ambientală a încăperii unde se păstrează tancul de răcire lapte.

Dacă un producător doreşte să aibă consumatori, atunci este de datoria lui să livreze lapte de calitate, muls şi păstrat în condiții igienice. Utilajul performant printre care aparatele de muls şi tancurile de răcire a laptelui îi vor oferi posibilitatea dezvoltării fermei şi obţinerea unui profit.

Related posts
AfaceriIndustrieRestaurante

Siguranta in industria alimentara si chimica cu pardoselile Ucrete

AfaceriIndustrie

Lucian Bode: „Va rog sa tineti santierele in ritmul de pana acum”

AfaceriAgriculturaAntreprenoriatIndustrie

Adrian Oros: „O parte din piete au fost inchise, si de aceea am facut apel inca de la inceputul crizei catre administratiile publice locale sa lase pietele deschise”

AfaceriIndustrie

Pirelli Slatina isi suspenda activitatea

Sign up for our Newsletter and
stay informed