De fiecare data cand cineva doreste sau are nevoie de un site nou, indiferent de firma sau persoanele la care apeleaza, prima intrebare care i se va adresa intotdeauna este „Ce fel de site doriti?”.
Din punct de vedere al structurii, site-urile pot fi statice sau dinamice. Site-urile statice contin fisiere HTML, CSS, poze si text, in timp ce site-urile dinamice necesita baze de date si implicit cunostinte avansate de web design (PHP, MySQL). In functie de
scopul si natura afacerii, un site se poate incadra in una din urmatoarele categorii:
► Site-uri de prezentare – Aici se includ site-urile personale, business, corporate si portofoliile.
►Site-uri de tip brosura – Acestea mai sunt numite si site-uri statice.
►Site-uri de tip brosura cu administrare de continut – Acestea necesita CMS.
►Site-uri dinamice cu administrare de continut – Astfel de site-uri implica mai multe elemente, cum ar fi conturi pentru utilizatori si CMS.
►Site-uri eCommerce – Astfel de site-uri au un sistem de plata integrat si sunt site-uri de unde oamenii pot achizitiona diverse produse.
Pentru a te decide usor asupra categoriei, trebuie sa te gandesti in primul rand la scopul crearii site-ului. Daca iti doresti pur si simplu un site pentru ca simti ca ar trebui sa ai unul, sau pentru ca vrei sa te faci cunoscut pe tine insuti sau un anumit talent pe care il detii, cel mai bine ar fi sa optezi pentru un site de tip brosura.
Site-uri de tip brosura – Statice vs. Administrare continut
Astfel de site-uri sunt vazute uneori ca si o extensie online a afacerii unei firme mai mici care subliniaza pe scurt detalii precum locatie, program, servicii oferite, meniu (in cazul restaurantelor / barurilor). Cele mai multe organizatii se lanseaza pe internet prin intermediul site-urilor statice de tip brosura. Exista totusi numeroase firme mici care opteaza pentru un site care le permite sa administreze o parte din continut, sa adauge sau sa modifice articole relevante.
Ce inseamna CMS?
CMS provine de la Content Management System, in traducere Sistem de Management al Continutului. Se refera mai exact la site-urile care au interfata de administrare si permit accesul administratorilor la continut. Ziarele sau revistele online reprezinta cel mai bun exemplu de site cu CMS, unde administratorul poate adauga pagini noi, poate sterge sau modifica continutul etc.
Ce inseamna eCommerce?
Commerce provine din engleza si inseamna comert, astfel ca prin eCommerce se intelege realizarea comertului electronic prin vanzarea de produse cu ajutorul unui magazin virtual. Aceasta platforma este extrem de folosita si utila, achizitionarea produselor realizandu-se direct de acasa printr-un click. Site-urile care folosesc aceasta platforma necesita mai multa mentenanta decat un site de tip brosura spre exemplu. Nici costurile nu sunt mai prejos cand vine vorba de crearea magazinelor online datorita complexitatii site-ului si volumului de munca.