Alte Domenii

Clima Romaniei

Romania, o tara minunata si una dintre putinele tari din lume, care are toate formele de relief. Bogata in resurse naturale si zacaminte, Romania este una dintre cele mai apreciate tari in acest aspect.

In ceea ce priveste clima, clima Romaniei este temperat continentala de tranzitie si este specifica pentru Europa centrala. Clima este impartita in patru anotimpuri distincte: primavara, vara, toamna si iarna. Exista diferente locale climatice, acestea fiind datorate diferentei de altitudini si latitudini.

Anual, temperaturiile medii scad de la sud (unde sunt 10 sau 11 grade Celsius) usor catre nord (unde sunt 8,5 sau 9 grade Celsius), variata fiind data de latitudinea si distributia reliefului tarii. Totodata, temperaturile scad odata cu crestere altitudinii (scade cu aproximativ 6 grade Celsius la fiecare 1000 de metri). In ceea ce priveste temperaturile maxime medii anuale, acestea variaza intre 22 si 24 de grade Celsius pe perioada verii, iar intre minus 3 si minus 5 grade Celsius pe perioada anotimpului rece.

Temperaturile extreme in Romania au fost identificate in Bod (judetul Brasov) pe data de 25 ianuarie 1942, atunci cand s-au inregistrat minus 38,5 grade Celsius. Iar la cealalta extrema, temperatura maxima inregistrata fiind de 44,5 grade Celsius si fiind inregistrata la Ion Sion in judetul Braila pe data de 10 august 1951.

Vorbind despre precipitatii, media anuala a acestora, urmand scaderea treptata a influentelor de tip oceanice si mediteraneene, scad usor de la vest spre est. In ceea ce priveste media anuala a precipitatiilor cazute (care sunt calculate pe intreg teritoriul Romaniei) este de 637 mm anual, valorile fiind ridicate mai sensibil in zonele montane (intre 1.000 si 1.400 de mm pe an). Spre exemplu, statiunea Stana de Vale este considerata zona cea mai ploioasa din Romania, fiind denumita „polul ploii din Romania”, iar polul mai scazut fiind spre est. In Baragan, valorile sunt sub 500 mm pe an, iar in Dobrogea si Delta Dunarii valorile coborand chiar sub 400 mm pe an. Aceste „zile cu precipitatii” insa, pot fi anticipate cu usurinta urmarind buletinul meteo sau urmarind pe internet vremea pe 15 zile.

Sunt denumite „zile cu precipitatii”, zilele in care cantitatile inregistrate sunt peste 1,0 mm. Daca este sa discutam despre un numar mediu anual de zile cu precipitatii, acest numar este cuprins intre 100 si 200, variand pe teritoriul tarii. Cele mai putine „zile cu precipitatii” (sub 100 la numar) fiind inregistrate in estul Dobrogei si centrul Baraganului. In cursul anului, septembrie si octombrie sunt lunile in care se inregistreaza cel mai mic numar mediu de zile cu precipitatii. Mai, iunie si decembrie fiind lunile in care se inregistreaza cel mai mare numar mediu de zile cu precipitatii.

Anotimpurile sunt bine definite, insa, de curand sunt din ce in ce mai modificate datorita poluarii si numeroaselor experimente ce influenteaza clima. De aceea, este indicat sa verificati vremea pe 15 zile, inainte de o calatorie sau excursie, pentru a nu avea surprize neplacute.

Vara este un anotimp calduros, care incepe de la primele zile ale lunii mai pana la jumatatea lunii septembrie in campiile de Sud si Vest. In sudul tarii exista peste 40 de zile considerate „tropicale” datorita temperaturilor de peste 30 de grade Celsius, si peste 90 de zile de vara cu temperaturi care se ridica peste 25 de grade Celsius. Deseori, pe perioada verii apar furtuni puternice cu cantitati mari de precipitatii.

Trebuie mentionat de asemenea ca in zonele montane din Nord si Centru, vara este un anotimp temperat, cu un numar mic de zile tropicale sau de vara si cu nopti racoroase.

Toamna este un anotimp de tranzitie, fiind destul de scurt si avand perioade lungi de uscaciune alternand cu perioade de ploi. Desi este un anotimp destul de imprevizibil, putem estima faptul ca in partea a doua a lunii octombrie apar primele ingheturi, iar in luna noiembrie apar deobicei primele ninsori. Deobicei aceste aspecte sunt mentionate la meteo sau pe site-urile cu vremea pe 15 zile.

Iarna este anotimpul cel mai friguros, anotimp in care masele de aer rece venite din Est scad temperaturile pana la minus 20 de grade Celsius sau chiar sub, recordul minim fiind cel mentionat mai sus (-38,5 grade Celsius inregistrat la Bod, langa Brasov). In comparatie cu alte state europene, zapada nu este abundenta, datorita lipsei de precipitatii dar si datorita cresterilor frecvente de temperatura.

Despre primavara putem spune ca este un alt anotimp de tranzitie si relativ scurt, asemeni toamnei. Temperaturile cresc cu rapiditatea, asa ca daca analizam vremea pe 15 zile, este foarte posibil ca temperaturile sa fie total diferite in fiecare zi. Totodata, un lucru ce trebuie mentionat este acela ca ingheturile dispar prin luna aprilie.

Related posts
Alte DomeniiDIVERSE

Descopera toate informatiile necesare despre tatuajele pentru barbati

Alte Domenii

9 pasi pentru a-ti curata biroul in doar 10 minute

Alte Domenii

Ce trebuie sa stii despre sablarea cu nisip?

Alte Domenii

Ce sa pariezi daca vrei sa castigi?

Sign up for our Newsletter and
stay informed