A sosit si a treia duminica din cele douasprezece alocate proiectului “12 Saptamani…12 Locatii”.
Destinatia noastra pentru azi: Pestera cu apa Cioclovina, situata in Parcul Natural Gradistea Muncelului- Cioclovina, aflata la o distanta aproximativa de 50 de km de Orastie.
Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina este o arie protejata de interes national declarata astfel prin Legea 5/2000. Din anul 2007 este protejat ca propunere de sit pentru reteaua ecologica europeana NATURA 2000, în vederea conservării habitatelor naturale şi a speciilor de plante şi animale salbatice de interes comunitar.
Parcul este situat în Muntii Sureanu, pe teritoriul administrativ al comunelor Baru, Bosorod, Banita, Orastioara de Sus, si Pui, ocupand o suprafata de 38184 ha.
Pentru a ajunge la pestera Cioclovina aveti de urmat urmatorul traseu:Orastie->Ludesi(localitate pe ruta Costesti)->Ocolisul de Sus->Luncani->Bosorod->Cioclovina.
Pestera Cioclovina se dezvolta in nord-vestul Muntilor Sebes, pe teritoriul satului a carei denumire o poarta si se afla la baza unui abrupt calcaros impadurit. Odata ajuns in satul Cioclovina, daca sunteti cu masina puteti conduce pana in apropierea pesterii, iar daca sunteti pe jos veti avea parte de o frumoasa drumetie de aproximativ cinci-sase kilometri.
Dupa o plimbare de-a lungul raului si un urcus pe un drum sinuos veti ajunge pe un platou inconjurat de copaci si cu o vedere superba asupra Parcului Natural, vedere care te lasa fara grai pret de cateva momente.
De jos, se aude zgomotul continuu, monoton, lin, usor si placut produs de curgerea unei ape. Atractivitatea pesterii, care are o lungime de cativa km si o intrare monumentala, foarte inalta si lata, este sporita de iesirea paraului din interior.Pestera Cioclovina cu Apa,este strabatuta de apele raului Ponorici, rau ce dispare sub un perete de stancă, în Lunca Ponoriciului.
Pestera se afla la baza unui deal abrupt.Pentru a ajunge la ea trebuie sa coborati un drum care se poate dovedi extrem de anevoios, daca nu sunteti echipati corespunzator.In lipsa unui echipament corespunzator, picioarele aluneca pe covorul din frunze care acopera dealul abrupt.
Tin să menţionez ca vizitarea pesterii in lipsa unui echipament corespunzator si a cunostintelor de speologie se va rezuma doar la partea intrarii in pestera.Parcurgerea pesterii Ponorici – Cioclovina Cu Apa necesită cunostinte temeinice de explorare a cavitatilor verticale şi active si se poate face numai cu echipament adecvat (neoprene, lanterne frontale si corzi de alpinism)de catre speologi/speoturisti cu o rezistenta fizica ridicata.
Frumusetea zonei, dimenisunea impresionanta a intrarii in pestera si racoarea oferita fac din Pestera cu Apa Cioclovina o destinatie ideala pentru o drumetie de sfarsit de saptamana.
Cioclovina este o zona deosebita, in care natura a creat o misterioasa lume subterana, mereu fascinanta pentru om.
Pentru mai multe poze si articole vizitati si contul nostru de Facebook.