In religia crestin-otodoxa icoana este considerata, este vazuta ca o fereastra catre Domnul, o cale mult mai scurta catre Dumnezeu, reprezinta o modalitate de a stabili o legatura mai stransa cu Dumnezeu, de a comunica cu El. Icoanele sunt obiecte sfinte cu care preotii impodobesc casa Domnului, crestinii le asaza la loc de cinste pentru a se ruga in genunchi, in fata lor. Scopul icoanelor este de a ne aminti ca Dumnezeu exista, este langa noi tot timpul si ne protejeaza. Aceste obiecte de arta din domeniul religios sunt pictate de oameni foarte talentati, dar pe langa talent ei mai detin si o credinta si o iubire nemarginita fata de Dumnezeu. Cele mai frecvente imagini pictate sunt inspirate din scene biblice remarcabile cu personaje care au savarsit minuni si au schimbat viata credinciosilor.
Explicatia cuvantului “icoana”
Cuvantul “icoana” isi are originile in limba greaca, loc in care cuvantul are o forma aproape asemanatoare cu cea din romana “ikona” aceasta semnificand “imagine”, “figura”.
Ca si in religia ortodoxa icoana nu trebuie confundata cu ideea de “chip cioplit” si pe meleagurile grecesti cuvantul “ikona” se afla in totala antiteza cu “idolo”, care are ca sinonime expresii precum “imagine inseletoare”, “iluzie”, “imagine din vis”.
Prime icoane pictate
Primele icoane pictate au aparut, evident, la inceputul crestinismului atunci cand pictorii aveau ca sursa de inspiratie minuni savarsite de Iisus Hristos, Sfinti, Fecioara Maria, ingeri vazute chiar de ei. Daca ne gandim mai bine inainte de litere au aparut desenele si plecand de la aceasta idee ne vom da seama de adevarata interpretarea cuvantului “iconografie” care inseamna “scriere de imagini’.
Mici istorisiri despre icoane
In istoria religioasa se spune ca primul care povestea despre primele icoane care au fost realizate in perioda medievala a fost Aelius Lampridius Cervinus in cartea “Istoria Augusta”.
Cea mai interesanta poveste din aceasta carte face referire la imparatul roman Alexandru Severusdespre care Aelius spunea ca propria lui capela era decorata cu foarte multe icoane asezate la loc de cinste pe care le venera, in aceste icoane erau reproduse imagini cu Iisus Hristos, Sfinti care au savarsit minuni, ingeri, Fecioara Maria si stramosii lui.
Criteriile de clasificare a icoanelor
Cel mai important criteriu care decide importanta unei icoana este reprezentat de personajele biblice care apar in icoane, cele mai importante icoane din religia ortodoxa sunt cele in care apar personaje biblice precum: Feciora Maria, Mantuitorul Iisus Hristos, Cei 12 Apostoli.
Icoanele de o importanta putin mai mica sunt redate de “Buna-Vestire” si “Judecata de Apoi”. Acestea sunt urmate de icoanele care la baza ca sursa de inspiratie viata lui Iisus Hristos: “Nasterea”, “Invierea”, “Intrarea in Templu”. Materialele pe care sunt pictate icoanele reprezinta un alt criteriu important, alte aspecte fac referire la culorile folosite, imbinarea acestora, tehnica pe care o foloseste pictorul atunci cand le realizeaza.
Sinodul al VII-lea