In prezent rafturile farmaciilor dedicate produselor de igiena orala sunt saturate de geluri si paste pentru albirea dintilor care promit un zambet asemantor cu cel al vedetelor de la Hollywood. Cererea pentru aceste produse este in continua crestere datorita numarului mare de consumatori care le achizitioneaza din dorinta de a avea o dantura imaculata. Utilizarea gelurilor de albire in mod constant are rezultate vizibile asupra smaltului dintilor imbunatatind cu cel putin o nuanta culoarea acestora. Desi, la primele intrebuintari suntem multumiti de efectele obtinute, suntem oare constienti de riscurile la care ne expunem?
Ca orice procedura importanta, si albirea dintilor are anumite consecinte negative asupra cavitatii bucale. Atunci cand urmati un asemenea tratament, aplicati o formula de albire direct pe suprafata dintilor, iar agentii de curatare contin solutii puternice care va pot cauza disconfort daca nu le utilizati corespunzator. In acest caz, „sensibilitatea dentara este problema cea mai des intalnita la pacientii care opteaza pentru o varianta de tratament de albirea dintilor” ne spune stomatologul de la Clinica DentaStyle. Ea se manifesta printr-o durere ascutita, brusca, iar perioada in care este resimtita de fiecare pacient este variata, de la cateva secunde, la ore sau la perioade mai lungi. Mai mult, aceasta manifestare poate afecta un dinte, anumite zone ale acestuia sau dimpotriva, toti dintii. Totodata, durerea poate fi constanta sau discontinua, in functie de reactia fiecarei persoane. Sensibilitatea dentara are la baza diverse cauze, iar noi ne vom concentra atentia asupra a trei dintre acestea: concentratia optima a ingredientelor active din compozitia gelurilor sau pastelor de albire a dintilor, mostenirea genetica si reactia acida la nivelul smaltului.
Incercati sa va ganditi cat de puternic trebuie sa fie un gel sau o pasta tocmai pentru a va schimba cu adevarat culoarea dintilor. Bineinteles ca nu este nicio surpriza faptul ca fabricarea si lansarea pe piata a unei formule de albire a dintilor este un proces complex, care necesita ani de cercetare si testare. Tocmai de aceea este dificil sa fie determinata concentratia optima a fiecarui element component dintr-o pasta sau un gel de albirea dintilor. Daca produsele sunt prea puternice, ele pot afecta mai multe arii din cavitatea bucala precum smaltul dintilor, dentina (substanta organica din care este formata masa dintelui) sau gingiile. Daca sunt prea slabe, nu vor functiona. De aceea, firmele si cercetatorii care comercializeaza aceste produse incearca sa creeze un gel destul de stabil, cu un pH neutru, tocmai pentru a evita problemele ulterioare.
In functie de mostenirea genetica, pentru unele persoane, sensibilitatea dentara este minora, dar altele pot suferi dureri intense. Cele cu tenul deschis la culoare (ne referim aici la persoanele blonde si/sau roscate) tind experimenteze o durere acuta. Totodata, si persoanele cu diverse probleme dentare precum mici carii sau tartru pot ramane cu o sensibilitate dentara dupa respectivul tratament. Din acest motiv, foarte multi medici dentisti recomanda un consult stomatologic riguros inaintea utilizarii unei proceduri de albirea dintilor. Mostenirea genetica are un rol atat de important in evolutia danturii, incat unor persoane nu li se recomanda niciodata sa intrebuinteze o metoda de albirea dintilor.
Reactia acida pe care agentii de curatare o au asupra smaltului, dentinei si gingiilor este de asemenea o situatie cu care se confrunta persoanele care au urmat un tratament de albire. Probleme dentare minore precum crapaturi, fisuri sau mici carii, stilul normal de viata sau consumul de alimente si bauturi acide (sucurile acidulate sau consumul unui fruct in exces) pot deteriora smaltul, ceea ce usureaza patrunderea acizilor in interiorul dintilor cauzand probleme si afectiuni mai grave. In acest caz, aplicarea unui tratament de albire va inrautati starea propriei danturi. Tocmai de aceea, o igiena dentara riguroasa si o dieta corespunzatoare va ajuta sa mentineti un control adecvat asupra sensibilitatii dentare. Curatarea regulata (de cel putin doua ori pe zi), utilizarea atei dentare, detartrajul sau examinarea atenta de catre un medic dentist sunt actiuni care previn aparitia cariilor si ajuta la mentinerea unui zambet frumos si sanatos.
Cand optati pentru o solutie de albire a dintilor, inainte de toate, este absolut necesara vizita la un cabinet stomatologic care sa va explice avantajele si consecintele respectivului tratament. Cu toate acestea, sensibilitatea dentara poate fi tratata prin folosirea unei periute de dinti moi (care are mentiunea „soft” pe ambalaj) impreuna cu o pasta speciala pentru dintii sensibili, prin clatirea gurii cu apa de gura cu fluor si prin evitarea bauturilor reci, calde sau acidulate. De asemenea, odata ce va confruntati cu aceasta situatie, este recomandat sa vizitati medicul stomatolog la intervale de trei luni pentru ca acesta sa observe evolutia sensibilitatii dentare si pentru a va putea oferi sfaturile necesare eliminarii acestei probleme.