Locurile in care traditiile romanesti sunt inca tinute cu drag, atat fizic cat si in inimile oamenilor, sunt fara indoiala in zona Maramuresilor si in zona Bucovinei. Nu degeaba se spune ca cele mai frumoase sarbatori de iarna pot fi in aceste locuri, in care oamenilor nu le e nicicum rusine sa respecte datinile bunicilor si ale stramosilor.
In Bucovina, primele pregatiri incep de pe 19 seara, atunci cand gospodarii duc cutitele la ascutit. Pe 20 dimineata se are loc taierea porcului, care e apoi cinstita cu o pomana (facuta din soric, friptura si maruntaie de porc, doar pentru cei care nu tin post). Se spune ca in noaptea de dinaintea taierii, porcii viseaza cutitul, astfel ca cu greu pot fi scosi din cotet. Totusi, sacrificiul carnii nu e facut de oricine, ci de o persoana experimentata, care stie cum sa manuiasca cutitul astfel incat sa pricinuiasca cat mai putina durere animalului.
Pe 24, in sate preotii merg din casa in casa cu icoanele, vestind nasterea lui Iisus Hristos. Ei sunt urmati mai apoi de colindatori, care stau pana noaptea tarziu pe drumuri si merg din casa in casa, fie singuri sau in grupuri. Bineinteles, colindatorii sunt rasplatiti cu colaci, mere, cozonac si, mai nou, bani. In trecut, banii nu erau oferiti prea adesea. De fapt, doar boierii si oamenii instariti isi permiteau sa ofere banuti colindatorilor, asta pe langa clasicele bucate.
Pe 24 seara, casele trebuie sa fie complet curate, iar mancarea trebuie terminata. Se spune ca gospodina tanara si nemaritata izbuteste sa-si termine mai repede treburile in jurul casei, aceea isi va gasi cu usurinta un sot in anul urmator, unul la fel de harnic ca si ea. De aceea, mamele isi zoresc fetele sa fie sprintene si iuti la mana, tocmai pentru a avea sanse mai mari de maritis in anul urmator.
Ce e important de retinut e ca bucovinenii se colinda unii pe altii, pana noaptea tarziu. Chiar si familii intregi pleaca la colindat unii in casele altora. Ei nu-si trimit mesaje de Craciun cu urari, ci prefera sa spuna ei insisi de bine cunoscutilor si nu numai.