Bulgaria este țara vecină României, care deține 300 km. din țărmul Mării Negre, cea mai lungă frontieră a României fiind cea cu Bulgaria – 600 km. Țara are o suprafață de 110.000 Km² și șapte milioane de locuitori. Capitala Bulgariei este orașul Sofia, cu o populație de aproximativ două milioane de personae, situată la 600 m. deasupra nivelului mării. Limba oficială este limba bulgară, iar religia tradițională este creștinismul ortodox. Bulgaria este republica parlamentară. Țara este membru al Uniunii Europene de la 1 ianurie 2007. Moneda națională este leva bulgară, care este echivalent cu 2.2 lei.
Limba bulgară este o limbă indo-europeană a familiei limbilor slave și are legătură cu sârbă, polonă, rusă, etc. Limba bulgară este scrisă cu litere chirilice, alfabetul chirilic în sine a fost creat în Bulgaria. Limba bulgară modernă este un descendent al slavonei vechi, pe care bulgarii o numesc bulgara veche deoarece este originiară din ținuturile bulgare. Dintre toate limbile slave doar limba bulgară are o structură mai degrabă prepozițională decât cazuală. Acest fapt gramatical o apropie mai mult de limba engleză sau italiană și o îndepărtează de limba rusă. Între limba bulgară și română există mai multe asemănări atât la nivel lexical, cât și la nivel gramatical, în secolele trecute bilingvismul bulgaro-român a fost un fenomen obișnuit pe ambele maluri ale Dunării. În România, astăzi, limba bulgară vorbită de catolicii bulgari din Banat, precum și în unele sate din sudul României precum comuna Izvoarele, Valea Dragului, Băleni Sârbi și altele. Cei fluenți în limba bulgară pot înțelege în mod liber și să vorbească limba macedoneană care s-a separat de bulgară la mijlocul secolului al 20-lea.
Pentru lingviști, limba bulgară este interesantă și importantă, cu dialecte detaliate variate, relicve ale limbii slavone vechi și cu fenomene exotice influențate de limbile învecinate.
Bulgarii sunt oameni inimoși și sensibili, într-o conversație o mare parte din informații sunt transmise prin intonație, gesturi și expresii faciale. În limba bulgară se trece foarte repede la „tu”. Trebuie să știti că, în Bulgaria, clătinând din cap de sus în jos este un semn de negare și nu de aprobare.