Ce este astmul bronsic?
Astmul bronşic reprezintă un sindrom inflamator cronic al căilor aeriene, care apare la indivizii cu susceptibilitate genetică şi semanifestă prin obstrucţie bronşică reversibilă, parţial sau complet, spontan sau sub tratament, in care apare sindromul de hiperreactivitate bronşică la stimuli variabili. Simptomele pot varia de la tuse pană la dispnee. In general, boala are evoluţie episodică sau paroxistică, dar poate fi persistentă. Simptomul de bază este wheezingul, dar şi tusea poate fi simptom predominant pentru astmul bronsic. Poate fi uneori confundat cu bronşita cronică sau cu pneumonia recurentă.
CAUZELE ASTMULUI BRONŞIC, PREDISPOZIŢII ŞI FACTORI DECLANŞATORI AI CRIZEI DE ASTM
La majoritatea copiilor bolnavi de astm şi la aproape jumătate din adulţi, cauza bolii este o alergie la unele substanţe prezente in aer. Toţi astmaticii prezintă o hiperreactivitate a bronhiilor, aceasta fiind caracteristica bolii. Bronhiile se contractă in contact cu iritanţii cei mai diverşi, ca, de exemplu, aerul rece şi uscat, efortul fizic, fumul de ţigară (inclusiv in cazul expunerii pasive), poluarea, stresul, infecţiile căilor respiratorii (virozele respiratorii). Astmul este boala cronică cea mai răspandită la copii. In decursul ultimilor 50–100 de ani a avut loc o creştere sensibilă a numărului de cazuri de alergii şi astm. Factorii de mediu şi modul de viaţă se pare că au o anumită influenţă in aparitia astmului. Predispoziţia la alergii şi la astm este ereditară, boala apărand deseori la mai mulţi membri din aceeaşi familie. Totodată este probabil ca mai multe gene să fie responsabile de această predispoziţie şi ca factorii de mediu să joace un rol important in apariţia astmului.
TRATAMENTUL PENTRU ASTMUL BRONŞIC
Tratamentul eficient al astmului bronşic se face sub stricta supraveghere a medicului specialist, in urma evaluării severităţii astmului şi monitorizării terapiei. Se are, de asemenea, in vedere controlarea factorilor de mediu pentru a evita sau a diminua declanşarea simptomelor sau acutizările, precum şi promovarea unei educaţii care să intreţină relaţii de cooperare intre pacient, familie şi medic. Tratamentul trebuie să permită pacientului să ducă o viaţă normală, in ciuda bolii de care suferă, adică să efectueze toate activităţile dorite şi, bineinţeles, sport. Medicul se va strădui, prin intermediul tratamentului, să menţină o funcţionare optimă a plămanilor. Ca la orice boală cronică, pacientul insuşi este principalul actor in tratamentul astmului.Medicul joacă rolul de instructor, consilier şi partener. Condiţia prealabilă este ca persoana in cauză să inveţe să accepte boala şi să o ia in serios. Odată procesul inceput, dificultăţile legate de astm se diminuează progresiv. Paralel cu tratamentul alopat folosit in astmul bronşic, se poate administra o gamă largă de produse CaliVita menite să imbunătăţească randamentul tratamentului şi, implicit, starea pacientului. Produsele folosite cu succes in tratarea astmului şi modul lor de administrare sunt:
• Noni (capsule sau sirop) – 1-1-1 capsule sau linguri/zi. Este un antialergic imperios necesar la aceşti bolnavi, pentru că se ştie că cele mai multe forme de astm bronşic (in special la copii) sunt alergice.
• Omega 3 – 1-1-1capsule/zi. Uleiul de peşte are in compoziţia lui acizi graşi nesaturaţi cu lanţuri lungi de atomi de carbon, care sunt implicaţi in sinteza prostaglandinelor, reglatoare a numeroase procese biochimice. Deoarece reduc vascozitatea sangelui, contribuie la imbunătăţirea condiţiilor de circulaţie sanguină, crescand aportul de oxigen in ţesuturi.
• Rhodiolin – 1-1-1capsule/zi. Are rol anxiolitic (este cunoscută starea de anxietate care se instalează la aceşti bolnavi, in criza de astm bronşic, teama de sufocare).
• OxyMax – 10-10-10 picături intr-un pahar cu apă. Este un supliment de oxigen biologic care conţine oxigen stabilizat. Oxigenul stabilizat este un concentrat electrolitic netoxic, care nu conţine hidrogen-peroxid şi care pune la dispoziţie organismului oxigen sub formă moleculară.
• Oregano Oil – 4-4-4 picături/zi la adulţi; 2-2-2 picături/zi la copii. Are efect antifungic şi antimicrobian, avand un spectru larg. Efectul antiinflamator este conferit de acidul rozmarinic, care inhibă enzima numită ciclooxigenaza 2, similar cu ibuprofenul, naproxenul şi aspirina. Cele două substanţe active, timolul şi carvacrolul, ajută la fluidificarea mucusului din plămani şi la eliminarea spasmelor bronşice.
Consumul zilnic a 1,5–2 l de apă alcalină ionizată obtinuta cu ajutorul aparatului Aquarion imbunătăţeşte vizibil starea pacientului, acţionand pozitiv asupra sistemului nervos şi asigurand un somn odihnitor. De un real ajutor pentru astmatici este şi tratamentul la salină, in cure de 24–30 de zile, timp de o oră in fiecare zi. Cura poate fi repetată ciclic, cu o perioadă de repaus de 3–6 luni sau ori de cate ori este nevoie.
Pentru a cumpara produsele mentionate mai sus in schema de tratament a astmului bronsic va invitam sa vizitati magazinul nostru online Calivita.