Comunicate

Limba Catalană

Limba Catalană (català) este o limbă romanică) vorbită pe un teritoriu populat de 11 milioane de locuitori, din statele Spania, Franța, Andorra și Italia.

Toate zonele sunt numite neoficial Països catalans (sau Țări catalane), o denumire bazată la origine pe afinitatea culturală și pe patrimoniul comun, care a fost mai târziu interpretată politic de unii.

Catalana s-a dezvoltat în secolul IX din Latina vulgară de ambele părți ale Munților Pirinei (regiunile Rosselló, Empuries, Besalú, Cerdanya, Urgell, Pallars și Ribagorça). Are trăsături comune cu galo-romana și ibero-romana și se poate spune că provine din dialectul occitan (sau roman de vest).

Limba s-a extins spre sud prin Reconquista, în mai multe faze: Barcelona și Tarragona, Lleida și Tortosa, vechiul Regat al Valenciei, și transplantat spre Insulele Baleare și orașul Alguer din Sardinia.

Printre cele mai importante festivități se numără correfocs, în care „dracii” „se joacă” cu focul și cu oamenii. Acești draci nu sunt în acest caz încarnarea răului; ei sunt exuberanți, dansând pe sunetele tamburinelor și ale tradiționalului oboi, timp în care lansează focuri de artificii.

Dar poate cele mai spectaculoase dintre festivalurile catalane sunt acelea ale colles castelleres, grupuri de entuziaști care formează turnuri de oameni impresionante (până la înălțimea a nouă oameni). Această tradiție veche, care acum s-a extins într-o mare parte a Cataloniei, și care a devenit un show, sau sport care atrage mii și mii de catalani. Alte sărbători folclorice importante sunt carnavalul din Vilanova i la Geltrú și Patumul din Berga.

Catalanii au și o muzică deosebită de dansuri. Dansul numit sardana este un dans deschis, circular, care își are originea in Catalonia de nord, mai cu seamă în districtul Empordà din provincia Girona. El este dansat în zilele noastre în piețe și străzi, pe muzica unor ansambluri de instrumente de suflat numite cobles. Oricine se poate alătura dansatorilor.

Cateva expresii in limba catalana:

bună: hola /

la revedere: adéu /

te rog: si us plau /

mulțumesc: gràcies /’grAsiəs/; merci /

scuze: perdó /

acest, această: aquest /@’kEt/ (masc.); aquesta

cât (costă)?: quant val? /’kwAm’bAl/; quant és? /

da: /’si/

nu: no /’no/

nu înțeleg: No ho entenc /

unde este baia?: on és el bany? /’on’ezəl’BaJ/; on és el lavabo? /

salut (toast generic): salut! /

vorbiți româna?: Que parla romanès? /

vorbiți catalana?: Que parla català? /

Related posts
Comunicate

Mituri false despre culturile de afin

Comunicate

Cat de importanti sunt steroizii

Comunicate

Necesitatea anabolizantelor in sporturile de performanta

Comunicate

Sfaturi utile pentru a aplica corect tusul pentru ochi

Sign up for our Newsletter and
stay informed